Det var søndag at bilføreren skulle på isfiske i Kvernatjørna i Os kommune. For å komme seg dit tok, kjørte han rett og slett over isen på Vindalsvatnet.

— Lørdag så jeg en traktor og flere biler kjøre på Vindalsvatnet. Og før jeg kjørte selv målte jeg isen til mellom 30 og 35 centimeter. Jeg anså det absolutt ikke for å være noen fare, forteller bilfører Erik Agne Rydstrøm fra Lysekloster.

- Samtidig skjønner jeg jo at forsikringen kanskje ikke gjelder om noe skulle skje. Erik Agne Rydstrøm, bilist på isfiske.

Artikkelen fortsetter under kartet.

Trodde det var greit

Han kjørte ned ved butikken på Søfteland, og fortsatte deretter ned til vannet. Så kjørte han over vannet, parkerte, for så å gå videre til målet.

— Det er første gang i de 20 årene jeg har bodd her at isen har vært så tykk. Jeg har aldri kjørt på isen tidligere, forteller isfiskeren.

Siden flere hadde kjørt på isen tidligere, antok han at det ikke var ulovlig.

— Samtidig skjønner jeg jo at forsikringen kanskje ikke gjelder om noe skulle skje, sier han videre.

- Ulovlig

Politiet i Bergen er av en oppfatning enn Rydstrøm. Operasjonsleder i Hordaland politidistrikt Terje Hilland karakteriserer dette som kjøring i utmark, og at det dermed er ulovlig.

— Det finnes selvfølgelig dispensasjonsbestemmelser, men i utgangspunktet er det ulovlig, forklarer Hilland.

Politiet var i kontakt med Rydstrøm søndag, men kjøringen får foreløpig ingen konsekvenser.

I løpet av søndag fikk politiet melding om flere som hadde kjørt på islagte vann i distriktet. Søndag ettermiddag rykket en patrulje ut til Osterøy, der det var meldinger om kjøring på et vann i nærheten av Fotlandsvåg.

— Her skal de ha kjørt på et vann som er drikkevannskilde, forteller Hilland.

— Farlig

I tillegg til å være straffbart, mener politiet at det er stor fare forbundet med å kjøre på isen.

— Det har vært en rekke hendelser der folk har gått igjennom isen. Og folk veier kanskje 70-80 kilo, mens en bil veier halvannet tonn. Så da sier det seg selv hvordan vi vurderer kjøring på is, sier Hilland.

Os kommune har ingen offisielle målinger av tykkelsen på isen på vannene i kommunen.

I Bergen kommune finnes det derimot en rekke målinger av istykkelsen på flere vann. Her kan du lese målingene.

Har du vært på isen i vinter? Del dine erfaringer her.