— Oppvaskmaskinen stinket kattepiss, middagen luktet kumøkk og vannet smakte forferdelig, sier Kristine Malkenes Tveit, som jobber ved Aldersheimen på Varaldsøy i Kvinnherad kommune.

Lørdag kveld oppdaget Tveit at noe ikke var helt som det skulle med drikkevannet på den lille øyen i Hardangerfjorden.

Reagerer på at ingen varslet

— Jeg sendte rundt tekstmeldinger til flere på øyen for å advare mot drikkevannet. En vet jo aldri hvor farlig sånt er, og vi har jo Giardia i bakhodet, sier Tveit.

En av teoriene som verserte var at det lå et dødt lam i elven. Søndag formiddag ble det klart at årsaken til vannproblemene var at en bonde hadde kjørt ut i Gjuvslandselva med traktor og gjødselvogn. Han skulle blande ut kumøkk som skulle brukes til gjødsel, rygget ut i elven og sugde vannet opp i gjødseltanken med en slange.

— Vi reagerer på at ikke kommunen selv varslet om det dårlige vannet, sier Dagny Fuglø, leder i Naturvernforbundet i Kvinnherad.

Varaldsøy har i underkant av 300 beboere, og flesteparten får drikkevannet sitt fra denne kilden.

Skal ha skjedd før

Fuglø kontaktet selv Mattilsynet søndag morgen, og skal da ha fått beskjed om at det var påskeferie og at det ikke var deres problem.

Fuglø mener hendelsen må ha vært et uhell og et resultat av manglende erfaring. Imidlertid skal det samme ha skjedd også for et par år siden, og hun mener det er opp til kommunen å forhindre slike hendelser.

— Problemet er at skogsbilveien går rett gjennom drikkevannskilden og at ingen har gjort noe med det, sier Fuglø.

— Det minste de kan gjøre er å sette opp et skilt, sier hun.

EN SMAK AV KUMØKK: Hele befolkningen reagerte på kuskitsmaken, sier Dagny Fuglø og Kristine Malkenes Tveit. Drikkevannet i Gjuvslandselven på Varaldsøy ble tilgriset av gjødsel. Selv om det ikke skal ha medført farlige bakterier, var vannet umulig å drikke på flere dager.
Brekke, Eirik