Store redningsmannskaper ble sendt til ulykkesstedet i Eidfjord kommune da alarmsentralen i Odda fikk meldingen klokken 00.33: En lastebil hadde kjørt utfor veien og stupt ned en bratt skråning, langt ned i Eidfjorden.

Hentet opp av lokal båt

Mannskapet på en lokal båt fikk hentet den allerede bevisstløse mannen opp av sjøen, og gjenopplivingsforsøkene startet umiddelbart. Med luftambulanse ble mannen fraktet til Haukeland universitetssykehus, der han ble konstatert død ved drukning tidlig torsdag morgen.

Ulykkesstedet ligger ved riksvei 7 i Eidfjord kommune, om lag tre kilometer vest for tettstedet Eidfjord. En halv mil lenger vest ligger fergeleiet Brimnes.

Lette med froskemenn

Redningsledelsen fryktet lenge at det var flere personer i lastebilen, og lette derfor med froskemenn i fjorden.

Alt tyder nå på at den omkomne var alene i kjøretøyet.

— Vi vet at føreren var alene i bilen da han reiste fra Tyssedal, men så ikke bort fra at han kunne ha tatt opp en haiker. Derfor gjennomførte vi et omfattende søk, men fant ingen, sier lensmannen i Ullensvang og Eidfjord, Arnljot Veka, til bt.no.

I redningsaksjonen deltok også brannvernet i Eidfjord, i tillegg til ambulansefolk og dykkere fra Bergen.

Rev med seg autovern

Politiet har allerede en god del kunnskap om hvordan ulykken hendte. Lastebilsjåføren rev med seg autovernet og kjørte rett i fjorden på venstre side av veien, ikke langt fra stedet der en buss ble blåst på sjøen av et snøras for et par år siden. Her går det stupbratt og ganske høyt, rett ned i sjøen.

Lensmannen opplyser at mannen var på vei fra Tyssedal mot Simadal i en betongbil med tom trommel for å hente sand. Både bil og fører er hjemmehørende i Hardanger.

Den tomme sementtrommelen fløt i natt utover fjorden i mørket, men var neppe til fare for skipstrafikken, siden det ikke var småbåter å se, bare solide ferger.

TRAGISK: – Farlige veier er vi vant med i Hardanger, men det er trasig når det hender en slik ulykke, sier lensmann Arnljot Veka. Lysene i bakgrunnen er fra Eidfjord sentrum.
Foto: Rune Sævig