Politikilder bekrefter overfor Bergens Tidende at de to 26-åringene har tilknytning til mc-miljøet her i byen.

Kameratene var på vei til Danmark sammen med kjærestene da det smalt.

Den siktede 26-åringen ble pågrepet på sykehuset noen timer etter ulykken, da han skulle identifisere sin venn. Kameraten nekter enhver befatning med sprengstoffet, og hevder han kjørte i en lånt bil. Den forklaringen fester svensk politi ingen lit til.

— Når noen har bilen full av eksplosiver, antar vi at de skal bruke sprengstoffet til noe. Hva vet vi foreløpig ikke. Det vil etterforskningen bringe på det rene, sier informasjonssjef Christer Harplinger i Hallands-politiet til Bergens Tidende.

Informasjonssjefen vil ikke si noe nærmere om hva som menes med «planlegging av en grov forbrytelse».

Tre omkom

Svensk politi trodde de rykket ut til en ordinær trafikkulykke ved 01.30-tiden natt til i går. Det viste seg å være alt annet enn tilfelle. For omstendighetene rundt E6-dramaet er mildt sagt spesielle.

Først punkterer en 16 år gammel bilfører på motorveien utenfor Halmstad. 16-åringen er bosatt i Norge, men svensk politi vet foreløpig ikke hvor. 16-åringen ringer etter hvert sin 20 år eldre bror, som befinner seg i nærheten. 36-åringen kommer kjørende og stopper ved lillebrorens bil. I baksetet til storebroren ligger to personer og sover. Begge er haikere som 36-åringen skal ha plukket opp på norsk side av svenskegrensen.

— Den ene er tsjekker, noe vi antar at også den andre er, forteller Harplinger.

Kjæresten skadd

Like etterpå smeller en norskregistrert Mercedes inn i storebrorens bil. Mercedesen snurrer rundt i sammenstøtet. Den 26 år gamle sjåføren fra Bergen omkommer momentant. De tsjekkiske haikerne i bilen foran dør på sykehus etter noen timer. 36-åringen er alvorlig skadd.

— Hvorfor 26-åringen kjørte rett inn i bilen foran seg, aner vi ikke. Bilen til de to brødrene var godt synlig i veien, sier informasjonssjefen i Hallands-politiet.

I passasjersetet til den omkomne bergenseren sitter også hans 19-årige kjæreste. Hvor hun kommer fra, vet politiet foreløpig ikke ý utover at hun er norsk. Tilstanden hennes er alvorlig, og 19-åringen ligger nå på sykehus i Lund. Like etterpå dukker en ny norskregistrert bil opp ved ulykkesstedet. I BMW-en sitter en 26-åring bosatt i Bergen, men med hjemstedsadresse på Stord. I baksetet sitter hans kjæreste. De to er venner av den omkomne 26-åringen. Politiet fatter mistanke når venneparet begynner å interessere seg for bagasjen til den omkomne bergenseren. I Mercedesen finner politiet en flaskebombe. Etter det Bergens Tidende forstår, inneholder bomben både en eksplosiv væske og en tennsats. Etter hvert ransaker de svenske betjentene også BMW-en til kameraten ý og gjør store øyne. I bagasjerommet ligger nemlig en eske full av sprengstoff, som militære eksperter etter hvert tar hånd om.

Bombehunder

I dag skal bombehunder undersøke samtlige fire biler nærmere.

— Vi har ingen grunn til å tro at 16-åringen og 36-åringen kjente de to 26-åringene, men holder alle muligheter åpne, forteller Harplinger. 26-åringen som nå sitter fengslet, har i det siste vært i søkelyset til politiet i Bergen.

— Det foreligger pågripelsesordre på mannen som overlevde, bekrefter jourhavende politiadvokat Einar Råen ved Hordaland politidistrikt.

— Hva slags forbrytelse gjaldt det?

— Ordren kom etter en voldssak, forteller Raaen. Ifølge 26-åringens advokat, Jørgen Riple, dreier det seg om en trusselsak.

Riple sier at bergenspolitiet trakk pågripelsesordren da de fikk høre om de tragiske omstendighetene. Men da svensk politi fant sprengstoffet, ble mannen pågrepet på nytt. Kripos er også informert om saken, men har foreløpig ikke bistått i etterforskningen.

Overvåkingssjef på Vestlandet, Steinar Karlsen, sier Politiets Sikkerhetstjeneste foreløpig ikke er involvert.

— Dersom den siktede ikke har noen særlige politiske tilknytninger, blir vi trolig heller ikke koblet inn.

SPRENGSTOFF: 26-åringen kjørte denne BMW-en, fullastet med sprengstoff, da han ble pågrepet av svensk politi natt til i går.
FOTO: LINNEA EKSTRAND