Det var i 10-tiden torsdag at vegvesenets folk vinket det tyrkiske vogntoget inn til siden ved Håbakken kontrollstasjon — i Lærdal i Sogn og Fjordane.

Vogntoget hadde da kommet hele veien fra Ankara i Tyrkia, via Oslo og Hemsedal. Målet for turen var Bergen.

Dit kommer vogntoget seg aldri.

- Ikke noe på veien å gjøre

— Når det er så dårlig som dette, har de ikke noe på veien å gjøre, sier operasjonsleder Per Rimmen i Sogn og Fjordane politidistrikt.

Politiet ble koblet inn fordi vegvesenet mente det var riktig å bøtelegge både vogntogsjåføren og firmaet han kjører for.

Resultatet svir nok på pungen: Sjåføren fikk 8000 kroner i forelegg, firmaet 59.500 kroner. Totalt altså 67.500 kroner.

12 tonn overlast, defekte bremser

Men så var det heller ikke småtterier som kunne bemerkes under kontrollen:

  • Vogntoget, som hadde kommet på snø- og isføre over Hemsedalsfjellet, hadde 12.100 kilo overlast.
  • Lasten bestod av to gigantiske vinsjer til båtbruk. De veide henholdsvis 18,5 og 16,5 tonn. Måten de var plassert på, gjorde at vogntoget var altfor tungt bak.
  • Sjåføren hadde med seg to kjettinger. Kravet er sju.
  • 26 hjul av 30 hjul hadde sommerdekk. Det vil si at det var vinterdekk kun på én av totalt åtte akslinger.
  • Tre av hjulene var det ikke bremser på i det hele tatt. ABS-systemet, altså systemet for blokkeringsfri bremsing, virket ikke på noen av hjulene på tilhengeren.
  • For å kjøre i Norge trengs dispensasjon fra norsk vegvesen. De papirene manglet helt.

- Heldig

Overingeniør Dag Rykkje i Statens vegvesen var med på kontrollen av det tyrkiske vogntoget.

SOMMERSKO: 26 av totalt 30 hjul på vogntoget var utstyrt med sommerdekk som dette. Sjåføren hadde to kjettinger med, mens kravet er sju.
STATENS VEGVESEN

— Det var så mye galt med bremser og så videre at sjåføren må kjøre uten last ut av landet. Og før han får kjøre, må han kjøpe inn fem kjettinger, sier Rykkje.- Jeg har ikke noe problem med å si at denne sjåføren har vært en fare i trafikken. Han har vært heldig som ikke har kommet ut for noe. Det kunne fort blitt ille, føyer han til.

De to gigantvinsjene skal løftes av det tyrkiske vogntoget og kjøres videre av andre kjøretøy. For å takle omlastingen og få lasten frem til bestemmelsesstedet i Bergen, er det hyret inn en mobilkran og to semitrailere fra et norsk selskap.

Sjåføren: - Aldri mer Norge

I formildende retning legger Rykkje til at lasten var «ok sikret» med kjetting, og at vogntoget neppe har vært spesielt trafikkfarlig på bar vei.

Uansett:

— Sjåføren sa at han aldri mer vil til Norge, forteller vegvesen-ingeniøren.

- Hvorfor det?

— Det ble vel litt dyrt...

KOM OVER FJELLET: Med store mangler på bremsene og 12 tonn for mye last, kom vogntoget over det snø- og isdekkete Hemsedalsfjellet før kontrollen i Lærdal.
STATENS VEGVESEN