Hvor godt kjent er du på Vestlandet? Klikk lenken i høyre marg og test deg selv!

Bergljot Dale (84) hadde vært innlagt på Haukeland sykehus i tre dager og skulle endelig hjem. Hun blir lett bilsyk og kviet seg for den knapt timelange bilturen hjem til Eikhovdaheimen overfor Venjaneset i Fusa. En annen pasient skulle også fraktes hjem med den samme bilen. Hun skulle til Sunde i Kvinnherad, men sjåføren hadde fått instrukser om å kjøre Bergljot hjem til Fusa først.

I stedet for å kjøre til Hatvik og ta fergen over til Venjaneset, tok sjåføren feil og kjørte til Halhjem og fergen til Sandvikvåg. Deretter gikk turen til Leirvik, videre med fergen over til Sunde, biltur gjennom Kvinnherad, ny ferge fra Løfallstrand til Gjermundshamn, og så videre til Fusa. Dermed fikk Dale en rundtur på seks timer før hun kom hjem.

Var ikke kjent i området

— Han var så uforskammet. Jeg sa at jeg ikke skulle være med til Sandvikvåg, men fikk ikke svar, sier Bergljot Dale.

Sjåføren fra Norgestaxi var ikke kjent i traktene, og hadde pasienttransporten som sitt første oppdrag til Fusa og Kvinnherad. Norgestaxi opplyser at han ikke visste at det gikk ferge til Fusa fra Hatvik, og trodde derfor at veien over Stord og Sandvikvåg var mest hensiktsmessig å kjøre. På Fusa satt Dales sønn, Olav Dale og ventet på sin mor.

— Jeg forsto ikke hvorfor det tok så lang tid. Jeg snakket med henne i tolv-tiden på telefon fra sykehuset. Først litt over seks fikk jeg melding om at hun var kommet vel frem til Eikhovdaheimen, sier Olav Dale.

Han er ikke fornøyd med forklaringen på at turen tok så lang tid. - Har de ikke sjåfører som er bedre kjent, får de heller la være å kjøre taxi.

Ikke med vilje

Kjørekontoret for syketransport organiserer hjemkjøringen av pasienter. Daglig leder, Pål Eidsheim sier at de hadde direkte kontakt med sjåføren, og presiserte flere ganger at Dale skulle settes av først. Deretter skulle den andre pasienten fraktes til Sunde i Kvinnherad.

— Sjåføren har ikke utført de instruksene han fikk fra oss. Det var fordi han ikke var kjent i området. Vi har vært i kontakt med Norgestaxi som understreker at det ikke var vond vilje, men uvitenhet, som førte til denne uheldige episoden. Nå skal vi sørge for at dette ikke gjentar seg, sier Eidsheim.

Olav Dale har fått en beklagelse fra både Kjørekontoret og Norgestaxi.

— Jeg er glad for at mor klarte turen. Det viktigste er at dette ikke skjer igjen.

LANG TUR: Bergljot Dale (84) synes ikke den seks timer lange kjøreturen fra Haukeland sykehus til Fusa var moro. Sjåføren kjørte via Stord og Kvinnherad fordi han ikke var kjent i området.
Foto: Arne Nilsen