I syv-åtte måneder skal mannen ha reist rundt på en gigantisk shoppingrunde i Bergen — med kommunen som intetanende betaler.

Ifølge tiltalen fant Bergen kommune i sine arkiver fakturaer for 710.000 kroner for ting mannen hadde fått levert til seg selv.

Bildekk og kjøleboks

Her er noen av sakene han skal ha kjøpt til seg selv:

  • En Fiat Stilo og en Mitsubishi Pajero, begge brukt. Pris totalt: 401.000 kroner.
  • Bilutstyr, blant annet en kjøleboks og en del dekk, for til sammen nesten 80.000 kroner.
  • Tele- og datautstyr for ca. 165.000 kroner.
  • I tillegg fikk kommunen fakturaer på 56.000 fra Bohus og 27.000 fra to bilutleiefirma.Kommunen oppdaget imidlertid hva som var på ferde da kjøpefesten var på sitt mest intense. Da hadde kommunen allerede punget ut for 16 fakturaer.

Ti andre fakturaer lå klar for betaling, men ble stoppet før det var for sent. Dette gjaldt blant annet en Mitsubishi Pajero til 239.000 kroner. Den ble returnert til bilforhandleren.

Avslørt av sjefen sin

Summen av fakturaene som allerede var betalt utgjorde 419.000 kroner. Bergen kommune vil etter alt å dømme kreve dette erstattet av 60-åringen.

Mannen hadde en stilling der han hadde ansvar for bilholdet til en kommunal tjeneste. Han hadde blant annet fullmakt til å ta ut bilrekvisita fra leverandører.

Han skal ha blitt oppdaget av sin egen sjef etter at han hadde fått levert Mitsubishien. Etter det begynte de å sjekke andre fakturaer der 60-åringen hadde brukt sin fullmakt.

Ifølge det BT fikk opplyst i september i fjor, erkjente mannen de faktiske forhold. Men etter det BT forstår erkjenner han ikke straffskyld for hele tiltalen.

Han ble avskjediget i august i fjor.

— Min klient ønsker ikke å kommentere tiltalen, sier mannens forsvarer, Aage Mjeldheim.