Nå sitter Kjersti og mannen Arnstein Skotnes fra Storebø bitre tilbake uten bilen, 49.000 kroner fattigere og med krise i familieøkonomien. Og den opprinnelige eieren har fått bilen tilbake, to måneder etter at den ble stjålet. Bilselgeren er selvsagt borte vekk, og har etter alt å dømme opptrådt under falskt navn fra et telefonnummer som ikke lenger eksisterer. Mye tyder også på at han har stjålet bilen etter at han averterte den til salgs.

Det var fru Kjersti som trengte bil — for øvrig familiens bil nummer to. Ektemannen Arnstein er nemlig sjømann, og familien er avhengig av to biler når han er i land.

Annonse i BT

I en rubrikkannonsen i Bergens Tidende kom de over det de trodde kunne være et godt kjøp av en mørk grønn Toyota Hiclass 1994 modell. Annonsen hadde står et par ganger i avisen allerede, og Kjersti og Arnstein Skotnes tok kontakt med selgeren, som oppga at han het Knut Larsen, og skulle selge bilen for sin syke samboer. Knut Larsen er etter alt å dømme et falskt navn på den utspekulerte biltyven og selgeren, som også hadde klart å skaffe seg nøkler til den stjålne bilen.

— Vi avtalte å treffe mannen på Knarvik. Da vi ringte ham der, fortalte han at han plutselig var blitt utkalt på jobb på Mongstad. Han arbeidet angivelig ved et kaianlegg der. Ekteparet dro videre til Mongstad, fant bilen og traff den angivelige Knut Larsen. Han stilte i skitne arbeidsklær, og så ut som om han kom rett fra jobb på kaianlegget. Men der vet ingen om ham.

Virket troverdig

— Mannen virket veldig troverdig. Han fortalte at samboeren hadde fått revmatisme, og ikke lenger klarte å komme seg inn i bilen. Derfor skulle han selge den for henne. Prisen på 50.000 kroner var det ikke noe å si på. Vi fikk også en tusenlapp i avslag på grunn av at vi ikke fikk med stereoanlegget, sier det fortvilte ekteparet.

Kjersti Skotnes signerte kjøpekontrakten etter en sjekk i Brønnøysundregistrene. Der fant man ingen heftelser. Hun innbetalte også 3800 kroner til Biltilsynet for omregistrering. Men etter kort tid kom varselet om at de ikke ville få vognkort på grunn av manglende forsikring.

Det store sjokket

Etter å ha hatt bilen i to måneder, kom det helt store sjokket i begynnelsen av november. Da viste det seg at det var en stjålet bil som rullet rundt på veiene i Austevoll. Toyotaen var stjålet med telt- og annet campingutstyr ifra en familie i Ulset i Åsane. Politiet hadde ikke noe annet å gjøre enn å inndra bilen og levere den tilbake til den opprinnelige eieren, som har mistet alt campingutstyret.

Både tyveriet og svindelen er meldt til politiet. Saken ligger hos Arna og Åsane lensmannskontor, som så langt ikke er kommet noe videre. I helgen kan heller ikke de vakthavende ved kontoret si noe om hvor saken står. Men vakthavende lensmannsbetjent sier at det er sjelden man klarer å oppklare saker som dette.

Solgt med nøkler

Arnstein Skotnes bruker mye av sin fritid til å undersøke saken på egen hånd i håp om å spore opp mannen bak navnet Knut Larsen. Et av mysteriene har lurer på, er hvordan tyven kunne selge en bil med nøkler. Så langt har han funnet ut at Toyotaen fikk nye låser for om lag for et år siden. Bilverkstedet konverterte den gang den nye låsen mot de gamle nøklene. Dermed kan man åpne og starte bilen med både de gamle og nye nøklene.

— Det hele er utrolig bittert. Vi har tapt mange penger, og må forsøke å klare oss så godt vi kan med én bil inntil videre. Vi føler heller ikke at politiet prioriterer saken, og vi frykter at den bare blir henlagt. Men vi gir ikke opp jakten på den falske selgeren. Selv om vi sikkert ikke får igjen pengene, ønsker vi å finne ham for at han skal få leve med et økonomisk krav, sier Kjersti og Arnstein Skotnes.

UTEN BIL: Kjersti Skotnes føler seg grundig lurt etter at bilen hun kjøpte, viste seg å være stjålet. Her er hun sammen med barna Nikolai og Karoline.<p/>Foto: BJØRN ERIK LARSEN