— Jeg orker rett og slett ikke å kommentere dette, sier Audun Reksten til Bergens Tidende. Som den eneste i Reksten-familien innrømmet Audun Reksten allerede i 1981 at hans far førte gigantiske summer ut av Norge og unndro dem fra staten og andre kreditorer. Søsteren Grace, som styrte formuen, ble senere hedret med plass i Statoil-styret. Selv sitter Audun Reksten ganske ribbet tilbake.

DA KREFTEN RAMMET den gamle reder i 1980, han som en gang kriget med grekeren Onassis om å være verdens rikeste mann, hadde han for lengst gjort nesten alle sine åtte barn arveløse. Like før han døde var han bare på talefot med den yngste, 26 år gamle Grace. Og hun fikk dermed styringen av det skjulte utenlandsimperiet - vakre, intelligente Grace, som først slett ikke ville være businesskvinne. Hun var mest opptatt av alle kunstskattene som var igjen på Fjøsanger, og å gjøre karriere som forsker.

Og mens bobestyrerne for Hilmar Rekstens konkursbo, høyesterettsadvokatene Kristian Roll og Jens Kristian Thune, startet forrige århundrets største klappjakt på Reksten-familiens utenlandsimperium, bodde Grace Reksten først i en luksuriøs leilighet på Park Avenue i New York, og senere i et slottsliknende leilighetskompleks i Onslow Gardens i South Kensington i London, begge offisielt eid av selskaper som senere viste seg å være stråselskaper eid av den konkursrammede Reksten-familien.

MENS ROLL OG THUE stadig nærmet seg, levde Grace et jetsettliv du bare ser på film. Men hun var også effektiv og dyktig. Hun ble doktor i fysikk og tok doktorgraden på laserstråler i England. I samme periode fikk hun to barn med daværende samboer Pål Monsen, en mann som senere skrev seg inn i Reksten-historien sammen med Graces mor, Carol, fordi Roll og Thune avdekket at de to fordelte millioner av kroner i østerrikske og sveitsiske banker - etter hvert som bostyret avslørte det ene stråselskapet etter det andre. Skjulte selskaper som satt på enorme verdier den norske stat og andre kreditorer hadde krav på.

— Vi mener å ha nok på Grace til at hun kan bli dømt som norgeshistoriens største kreditorsviker, men prosessen kan ta mange år til, sa Roll og Thue til Bergens Tidende under en av pausene i de utallige rettssakene på 1980-tallet.

13. MAI 1990 kom imidlertid gjennombruddet for å få avsluttet hele saken. Og det kom ikke i Cayman Island, Panama, Lichtenstein, Liberia eller noen av de andre skatteparadisene de skjulte formuene var bygd opp. Nei, i vakre omgivelser i Grythyttan kirke i Värmland i Sverige ga Grace en annen rederarving og milliardær sitt ja. Hun giftet seg med Morits Skaugen jr.

— Vi skjønte da at det ble forlik med Grace. Gjennom ekteskapet hadde hun fått penger nok, og Morits Skaugen jr. ville neppe ha med seg Reksten-familiens opprivende prosesser i ektesengen, sa Kristian Roll til Bergens Tidende etterpå.

Og ganske riktig. 3. juledag 1990 punget Grace Reksten Skaugen ut. Fra før hadde Hambros Bank og andre inngått forlik og utbetalt samlet nesten milliardbeløp. Nå bladde Grace opp 60 millioner kroner og ga fra seg Panorama Helsesenter på Lanzarote. Hva hun og familien ble sittende igjen med vet de trolig bare selv. Men for Grace var kanskje det viktigste at hun slapp straffesak. For plutselig snakket ikke Roll og Thune om kreditorsvik lenger. Tvert imot.

— Vi mener de subjektive straffebetingelsene for kreditorsvik ikke er oppfylt. Derfor anmelder vi ikke Grace Reksten Skaugen til politiet, sa Kristian Roll til BT etter forliket i 1990. Han nektet for at forliket også var en hestehandel der Grace kjøpte seg fri fra straffeforfølgelse.

REGJERINGSADVOKAT Bjørn Haug uttrykte imidlertid forbauselse overfor BT. Da grep førstestatsadvokat Walter Wangberg i Hordaland inn og ba Økokrim i Oslo etterforske Grace. To år senere bekreftet lederen for Økokrim, Lars Oftedal Broch, at politiet ikke hadde foretatt seg noe som helst.

— Vi har rett og slett ikke hatt tid til å se på papirene. Dokumenthaugen er veldig omfattende, sa Oftedal Broch. Senere har Grace aldri vært i offentlighetens søkelys. Ikke før hun som styremedlem i Statoil i høst var med på å sparke konsernsjef Olav Fjell etter korrupsjonsanklager.

INN OG UT: Grace Reksten Skaugen på vei ut fra Bergen byrett i 1998. I bakgrunnen Audun Rekstens sønn, Aril. At olje- og energiministeren ikke har hørt om Graces rolle i Reksten-saken er oppsiktsvekkende. Sakene har alltid fått bred dekning i radio, tv og aviser. <br/>ARKIV: RUNE SÆVIG