— Det føles nesten som om jeg har kjøpt en bil med tre hjul, og venter på det fjerde, sier den skuffete Mercedes-kunden.

I mai 2002 bestilte Bjørn Amundsen sin tredje nye Mercedes hos merkeforhandleren Algaard: en flunkende ny E220 CDI til tett oppunder 600.000 kroner. I oktober samme år hentet han sin nye sølvgrå stolthet - ekstrautstyt med et GPS-navigasjonssystem til 15.000 kroner.

— Jeg reiser en del på biltur, og med et navigasjonssystem skulle det bli mye enklere å finne frem. I stedet har jeg kjøpt et irritasjonssystem, sier den frustrerte 54-åringen.

For ennå virker ikke systemet. Ikke hjemme på Laksevåg, ikke i Bergen, ikke på Vestlandet.

- Skulle være fantastisk

— Jeg ble anbefalt av selgeren å kjøpe dette systemet, som skulle være siste skrik og helt fantastisk. Rett nok sa han at det ennå ikke var utbygd i Norge, han anslo mars-april 2003. Greit nok, han kunne ikke garantere dette, noe som også står i kontrakten. Men jeg trodde jo ikke at det skulle ta så lang tid, sier den irriterte bilkjøper.

— Nå virker det på Østlandet, men det hjelper jo ikke meg. Kamerater som kjører Toyota - der navigasjonen fungerer - roper og spør om jeg fremdeles kjører etter NAF-boken, sukker 54-åringen.

— Det går ikke an å la folk vente så lenge. Det går ikke an å selge slikt. Jeg har ventet og ventet, ringt og ringt. Det endte med at jeg måtte ta meg en harrytur til Sverige for å se om det virker. Og det er et kjempesystem - når det virker, sukker Amundsen.

Nylig måtte han kjøpe ny kartbok over Sør-Norge.

— Det er ikke så morsomt lenger. Jeg er skuffet, og koser meg ikke lenger når jeg kjører på biltur.

- Kundens valg

— Problemet vårt er at vi ikke får noen konkret dato for levering, sier Dag Risnes, salgssjef hos Algaard.

— Derfor informerer vi kundene om dette før de kjøper bil. Da blir det kundens valg. Men jeg skjønner frustrasjonen når kunden kjøper noe som ikke virker i nærområdet.

— Amundsen ha fått antydet systemstart rundt mars-april i fjor?

— Det har aldri vært antydet noen dato.

— Anbefaler dere fortsatt dette systemet til kunder?

— Det må bli kundens valg. Skal du bruke bilen nedover til Europa, er systemet fantastisk. I Bergen har det ingen verdi. Vi kan ikke gjøre annet enn å informere om fakta, sier Risnes.

— Dere selger også systemer som virker på Vestlandet?

— Det er riktig. Det finnes et dyrere system der kartverket fungerer også her, sier Risnes, som hevder at Amundsen slett ikke ble anbefalt å kjøpe dette systemet fremfor et annet fungerende alternativ.

— Tull, hevder Amundsen.

— Jeg har jo ikke peiling på slike systemer, og spurte derfor hva som var det beste systemet. Nå lurer jeg bare på om det har begynt å virke til den dagen jeg skal bytte inn bilen.

OPPGITT: Sommeren 2004 bestilte Bjørn Amundsen en ny, kostbar Mercedes E-klasse med GPS-navigasjon. Ennå virker ikke systemet.<p/>ARNE NILSEN (foto)