GUNNAR WIEDERSTRØM gunnar.wiederstrom@bt.no

Direktør Ragnar Clausen døde i november i fjor. Han hadde bodd i direktørboligen i Salhus tricotagefabrik i hele sitt 92 årige liv. Familien bestemte seg for å selge alt innboet på auksjon — som fant sted i går.

Snakk høyere - Går det an å gå rundt? Her er det umulig å komme videre, lyder det fortvilet i hallen i den gamle direktørboligen. Klokken er 17, og håpet om en sitteplass nær auksjonarius er for lengst svunnet hen.

Det står rundt tjue personer og strekker hals utenfor døren til spisestuen. Noen vifter med sine nummererte adgangstegn, strekker hendene over forsamlingen i et fortvilet forsøk på å få oppmerksomhet fra auksjonarius Pascal Nyborg. Hans stemme lyder uanfektet i det fjerne - 400 kroner, 450,500

— Du må snakke høyere, roper en eldre mann fra en lenestol i slitt skinn. Men auksjonarius har mer enn nok med å registrere budgivere som blafrer med sine hvite lapper og markerer 600, 700, 800, 1000.

— Tusen kroner for en fiskestang. De må være gale, stønner en oppgitt kvinne.

Vaglet langs veggen Men budene på laksestangen fortsetter. 1700 kroner må den heldige vinneren opp før budrunden stopper med et hammerslag.

— Er der noen bak skapet? spør auksjonarius.

Han har endelig oppdaget en av hendene i døråpningen. Hånden virrer litt ubesluttsomt frem og tilbake, og auksjonarius er ikke helt sikker på om han har kontakt med eieren til hånden. Folket rundt insisterer på at der er gitt et bud, og hånden får tilslaget på et skatoll i nøttetre.

Luften tjukner, det nærmest drypper fra de bruntapetserte veggene. I et øyeblikks lettsinn skal fem av dem i døråpningen slippes inn.

Da kommer hele åsgårdsreien veltende. De renner støtvis inn som om det ble løsnet en kork i en flaske med bunnen opp. De nærmest vagler seg langs veggen, sitter på gulvet, stjeler seg til plass for en halv skinke på at armlende eller bare står i veien.

Gjør kupp Auksjonarius kaster jakken og tørker svetten av pannen. Han er kommet til nr 57 på en liste som teller 360 auksjonsobjekter, og klager til sin kollega Truls Eide.

— Stemmen, stemmen.

Auksjonen går i et lynende tempo. Esker med fluer, et tjuetalls fluesneller, en kasse med skopusseutstyr, toalettvesker i skinn, fire dukker i dukkesenger, 20 skinnkofferter, et par nye vadere, ridestøvler, toalettbord med marmortopp, flosshatter og alt en mann trenger til en gallamiddag, damehatter, fine sko og en bonemaskin.

Livet i direktørboligen passerer i revy mens hammeren slår.

Og her er kupp å gjøre. Forsamlingen sover seg rett og slett forbi enkelte av godbitene, en vev til 500 kroner, eksklusive fiskesneller går til en brøkdel av verdien, før forsamlingen plutselig våkner og lar budet gå til 500 kroner for en heslig pute med norske flagg.

Auksjonarius Pascal Nyborg er fornøyd. Etter fire timer er 95 prosent av 360 katalognummer solgt.

— Vi har solgt til priser både over og under forhåndspris. Dette har vært vellykket.