— Helt fra jeg startet å jobbe hadde jeg som mål å kunne pensjonere meg som 40-åring, forteller Steven Hansen. Han har jobbet som ingeniør, blant annet ti år i Tyrkia med konstruksjon av motorveier, broer og tunneler.

— Så skulle jeg leve ut drømmen min om å seile rundt i verden. Som tenkt, så gjort. For åtte år siden la Steven og konen Aleta ut på en åtte års tur på verdenshavene med den 26 fot lange «Final Frontier».

Men livet på de syv hav har gitt mersmak.

Ekteparet fra California satte umiddelbart i gang letingen etter en ny og større båt, og den fant de på internett. Nå har de kjøpt MS «Haganes», en 100 fots opprinnelig dampbåt fra 1906. Om et par uker legger den fra Holbergskaien og stevner mot Middelhavet.

— Turen går til Frankrike, Italia og Hellas, før vi seiler gjennom Suez-kanalen og setter kurs for Sørøst-Asia, forteller Aleta Hansen.

Motormanualer på norsk

Men på en 100 fots norsk damper og tidligere hvalfangerskute som M.S. «Haganes», trenger Aleta og Steven mannskap. En har de akkurat sikret seg, Beren Thomas fra New Zealand. Han kom flybåren fra Wellington og ankom Bergen mandag, kontakten ble oppnådd på internett - selvfølgelig. Nå etterlyser ekteparet Hansen en eller to eventyrlystne nordmenn.

— Vi trenger norsk mannskap. Årsaken er at de tekniske manualene til Haganes motorer er på norsk. Vi er derfor på utkikk etter en eller to nordmenn med nok innsikt i tekniske begreper til å kunne forstå manualene, forklarer Aleta.

Ombygging på «fransk»

Noen særlig erfaring med livet til sjøs er ikke påkrevd.

— Men det er jo en fordel om de ikke blir lett sjøsyk, ler Aleta. Jobben innebærer nattevakter på broen, oppussings- og vedlikeholdsarbeid, samt innkjøp når båten ligger til kai.

Planen er å gjenskape dampbåten til en privat yacht, slik den var på 1930-tallet. - Men vi gjør dette på den «franske» måten. Vi tar tingene etter hvert. Dette er et livslangt prosjekt, forklarer Steven Hansen.

De som reiser med Steven, Aleta og Beren på MS «Haganes», blir ikke rik på kroner og øre.

Lønnen betales ut i eventyr og opplevelser.

Interesserte kan ringe Aleta Hansen på tlf. 97176679 eller sende en e-post til: aleta@rocket.com

PÅ TUR: Det amerikanske ekteparet Steven og Aleta Hansen skal jorden rundt med MS "Haganes" og er på jakt etter norsk mannskap<p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ