— Det er helt håpløst. Her bør kommunen og byrådet gå gjennom egne rutiner for å finne ut hvordan dette kan skje, sier bystyrerepresentant for Miljøpartiet De Grønne, Sondre Båtstrand.

Han vil ta saken opp i finanskomiteen, og krever at byrådet rydder opp.

— Her bør det bli oppvask, sier han.

Fikk garantien inndratt

De nye benkene er plassert i nærheten av Rhododendrariet i Byparken ved Smålungeren. I motsetning til de gamle, store benkene ellers i parken, er disse lettere og trefarget. Men Båtstrand fikk tips om at det var ugler i mosen.

— Jeg har sett under benkene, og funnet produsentmerket. Det er et britisk firma som lager benker i teak, sier Båtstrand.

Produsenten, Barlow Tyrie, opplyste tidligere på sine hjemmesider at teaken som brukes i produktene kommer fra Java i Indonesia. Nesten alt kommer fra statlige plantasjer, og noen fikk garantimerket FSC (Forest Stewardship Council) i 1998–2000. Dessverre var det på den tiden tyverier av tømmer, som gjorde at FSC-sertifikatene ble inndratt. Vår politikk er å bevege oss så raskt som mulig mot FSC-godkjenning , het det på hjemmesidene. Den teksten er nå fjernet.

— Det er illevarslende uansett om det er teak fra ødelagt regnskog, eller om det er godkjent av den skandaliserte merkeordningen FSC, sier Båtstrand.

Brøt eget forbud

Han viser til at Statsbygg har konkludert med at det ikke finnes noen merkevareordning som kan gi garantier for at det ikke er regnskogtømmer som blir brukt. Derfor har Statsbygg forbudt all bruk av tropisk tømmer.

Det samme gjorde Bergen kommune i 2008. Da gjorde byrådet vedtak om et forbud mot bruk av tropisk tømmer. Det forbudet er videreført i anskaffelsesstrategien som bystyret har vedtatt.

— Vi mener det er uakseptabelt at kommunen bryter egne vedtak, og vi vil be om at byrådet tar grep. Ved å bruke teak som materiale har Bergen kommune valgt å bidra til ødeleggelsen av verdens regnskoger, sier Båtstrand.

- Vil dere ha byttet ut benkene?

— Nei, det hjelper ikke så mye når de først er kjøpt. Men vi vil sørge for at dette aldri skjer igjen. Benkene får stå der til skam og advarsel, med mindre det er slik at produsenten har lurt kommunen. Da må man kunne kreve kjøpet hevet.

- Burde visst

I kommunen er det forvirring om hva som egentlig har skjedd med dette innkjøpet.

— Vi må nøste opp i dette, og finne ut hva som var spesifisert i denne bestillingen, sier kommunaldirektør Magne Ervik i byrådsavdeling for sosial, bolig og områdesatsing.

Grønn etat sorterer under hans område.

- Men er dere oppmerksom på problemstillingen med tropisk tømmer?'

— Ja, det som ligger som føringer fra bystyret og byrådet er en del av kommunens innkjøpsstrategi. Den inneholder mange elementer, men de skal være godt kjent i organisasjonen, sier Ervik.

Heller ikke byråd Liv Røssland (Frp) vet hva som er skjedd.

— Jeg har bedt om en redegjørelse, og skal svare Båtstrand i komitémøtet 15. mai, sier hun.

Hva mener du om benkene?