Siri Line Johansen (20) skulle lage pannekaker. Hun ante fred og ingen fare da hun knuste to egg merket «Farmen», kjøpt på en Rimi-butikk i Bergen sentrum.

— Jeg tok eggene opp i en bolle. Det var to egg. Jeg vispet dem og så noe grums. Jeg skulle til å ta det med hånden, men skvatt ordentlig. Det føltes som det var et øye som så på meg, sier ungjenten fra Holmestrand.

Befruktet egg

Plommen i egget hun skulle bruke til pannekaker, liknet på et øye. ICA Norge har sett på bildene, og tror de vet svaret:

— Mye kan tyde på at det er snakk om et befruktet egg. Det er sjelden, og det skal ikke skje. Vi har streng kvalitetskontroll, der eggene blir gjennomlyst. Vi har ikke opplevd dette før, sier seniorrådgiver Bjørnar Mickelson i ICA Norge.

— Det er i hvert fall i ferd med å utvikle seg, sier Mickelson.

Farmen-eggene er en spesiell merkevare utviklet for Rimi- og ICA-butikkene.

- Herregud!

Da BT kunne fortelle at det var et befruktet egg, utbrøt Siri Line Johansen: - Herregud!

Hun har fortsatt egget liggende i en pose.

— Det har skrumpet inn, men jeg vet ikke om jeg tør å se på det, sier Siri.

Siri Line Johansen har ikke spist egg siden forrige uke.

— Jeg tør rett og slett ikke. Det var så ekkelt, sier økonomistudenten til BT.

Bjørnar Mickelson i ICA Norge sier at det ikke skal være farlig å spise slike ting. ICA vil likevel gi kunden kompensasjon.

— Dette er jo ingen hyggelig opplevelse, sier Mickelson.

Hanefar skal roe gemyttene

— På eggeplommen kan man se en liten hvit flekk, kimpletten. På et befruktet egg kan den minne om ett øye, dersom kyllingfosteret har begynt å utvikle seg. Det er ikke farlig, men det kan jo være litt ekkelt, sier kommunikasjonssjef Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

_- Hvordan kan dette ha skjedd?

-_ Da må det ha vært en hane inne i bildet. Og dette kan bare skje på en økologisk bondegård.

- Og hva er hanens funksjon der? - Noen økologiske bønder har en hane i høneflokken, for å roe gemyttene blant de frittgående hønene. Tro det eller ei, sier Kringlebotn.

Utviklingen starter om hønemor varmer

— Hvis hønseeggene skal utvikle en kylling må det være en hane til stede slik at de er befruktet gjennom paring. I hønserier hvor det drives eggproduksjon er det ikke hane i besetningen og dermed heller ingen befruktede egg. Hvis man bruker hønseegg hvor det også er en hane i besetningen så er eggene spiselige, men de må tas med en gang slik at hønemor ikke får varme dem for da starter utviklingen av kyllingen, skriver ornitolog Morten Ree i Miljølære.

Har du opplevd noe liknende? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv til nyhetsweb.

BEFRUKTET EGG: Mye kan tyde på at det er snakk om et befruktet egg, sier ICA Norge. Det er ikke farlig å spise slike egg.
Siri Line Johansen