Samtidig oppfordrer ledelsen medlemmene til å ta opp lån for å finansiere neste byggetrinn på Panorama konferansehotell.

Brunstad Christian Church – også kalt Smiths venner – har rehabilitert gamle Marsteinen hotell i et prosjekt verdt 210 millioner kroner.

BT har fått tilgang til flere av menighetens interne dokumenter, som viser hvordan medlemmene blir oppfordret til å spytte penger inn i prosjektets byggefond.

Pengeklubb

På menighetens interne nettsider er det blant annet lagt ut en oppskrift for hvordan man går frem for å ta opp lån slik at man kan bli medlem av "100.000 kroners-klubben".

"Vennene" oppfordres til å ta kontakt med sin egen bank, eller låneselskapet Eiendomsfinans. Innbetalingen skal merkes med "gave", og mottaker er "byggefondet".

Til gjengjeld får medlemmene av klubben en hettegenser med logo og medlemsnummer på ryggen. Det er også lagt ut mal av en lånesøknad på nettsidene.

Menighetens medlemmer er svært rause når det arrangeres auksjoner for å få inn penger til hotellprosjektet. 9. mai ble det arrangert messe hvor det kom inn over én million kroner.

"Det ble shoppet ivrig. Det ble satt en betalingsfrist ut juni. Da er jo feriepengene kommet og (for de heldige), penger igjen på skatten!" heter det i møtereferatet.

En bålpanne (en dyp, romslig stålpanne) ble auksjonert bort for 240.000 kroner, heter det videre.

Kjøperen av bålpannen henviser til ledelsen i menigheten og ønsker ikke å uttale seg til BT om auksjonen.

— Vil bryte kontakten

BT har tidligere skrevet at tidligere medlemmer av menigheten, og familie av nåværende medlemmer, er kritiske til prosjektet. De hevder at medlemmer løper en stor økonomisk risiko ved å ta opp personlige lån, og at familier blir presset til å bruke all sin fritid på dugnad på hotellet.

Ingen av kritikerne BT har snakket med, vil stå frem med navn.

— Hvis jeg sier dette under fullt navn, vil familien min bryte all kontakt. Barna mine vil miste tanter, onkler og besteforeldre, har én av dem sagt.

Hotellet i Sund har 57 nye, doble hotellrom, og en konferansesal med plass til 250 gjester. En større sal, med plass til 900 personer, er allerede under bygging.

Det planlegges også en trim- og velværeavdeling i underetasjen.

Ifølge et notat fra ledelsen har menigheten fått beskjed fra banken om at omsetningen for 2011 i driftsselskapet, Panorama Konferansehotell (PK), er nøkkelen til finansiering for resten av prosjektet.

"Dette bør motivere oss alle sammen, til å bruke hotellet med de mange gode tilbudene som finnes der. (.) Kjøpe en brus og pølse her og en is der ... På den måten er vi med på å styrke driften til PK", skriver styreleder Daniel Opitz til medlemmene.

Vil ikke svare

Opitz har også satt opp en typisk ukeplan for menigheten: Mandager, onsdager og torsdager er det dugnad fra klokken 18 til 22, og lørdag fra 08.30 til 16.

I tillegg kommer driften av hotellet, syv dager i uken: "Hele dagen – drift i PK (alle er lojal mot sine turnuslister)", heter det i ukeplanen.

Driftsselskapet er eid av Marsteinen Eiendomsselskap, som igjen er eid av Marsteinen Holding, som ligger under Stiftelsen Marsteinen.

Stiftelsen har ifølge årsberetningen til formål «å fremme den lære, de verdier, og det kristelige innhold Johan O. Smith sto for».

Styreleder Daniel Opitz i Panorama Konferansehotell og Marsteinen eiendomsselskap er også styreleder i menigheten i Bergen.

Han har tidligere avvist at Brunstad Christian Church står bak eiendomsprosjektet.

BT har på forespørsel sendt ham spørsmålene om hotellvirksomheten skriftlig. Opitz har sagt at han vil svare på spørsmålene, og har fått flere dager på seg til å gjøre dette - men har ennå ikke svart BT.