Det var før kjedene og før alle kjøpesentrene. Før 7-Eleven og McDonald's, H&M og KappAhl, Rimi og Rema. Før pølser ble fastfood. Lenge før.

Det var den gang fine fruer kjøpte kjolene sine hos Molstad i Chr. Michelsens gate, og herrene fikk dressen skreddersydd hos Jørgen Eeg i Olav Kyrres gate.

Den gang leketøysbutikken Fossmark i Vaskereleven var et Disneyland for unger. Og pelshandler C. Brandt solge blårev og sølvrev og mink og studentluer.

Den gang kafeene i Bergen hadde norske navn som Små-Ulriken, Idun og Symra. Med litt Facil, Hollywood og Captains Cabin innimellom, riktignok.

Og den gang Stender var en institusjon på linje med Fisketorget. Jernvarehandelen i Småstrandgaten med skuffer helt til taket. «Alle linjer fører til Stender» het det i reklamen på kino. På folkemunne at butikken hadde alt, bare ekspeditøren fant det.

Kapitulerte for H&M

Men så kom kjedene og uniformeringen. I Bergen, i Norge og i hele verden. Her til lands begynte det egentlig allerede i 1951, uten at mange var klar over det.

Det året ble forbudet mot filialvirksomhet i Norge opphevet. Men det gikk både 20 og 30 år før filialinvasjonen kom.

Av de utenlandske beilerne var det Hennes & Mauritz som prøvde seg først, på slutten av 1970-tallet. Bergenske kjøpmenn med grått i tinningen kan fortelle at H&M gang på gang mislyktes med å skaffe seg lokaler her.

— Lokal proteksjonisme, blir det flirt i dag.

Men til slutt kapitulerte bergenserne, og H&M inntok Berstadhuset i Strandgaten i 1980. «Synden kommer til Bergen», ble det sagt. I hvert fall kom svenskene.

Samtidig vokste det frem kjøpesentre i bydelene. God matjord for kjedene.

Da var det også stort sett slutt på mangfoldet i lokal herreekvipering og damekonfeksjon. Overtøi-Magasinet og den slags havnet under veivalsen. Possementsbutikkene også, de med småtteriet.

På 1970-tallet var Bergen den byen i Norge hvor kjøpmenn hadde størst omsetning per kvadratmeter. Kanskje ikke å undre seg over at utenbys kjeder sto i kø for å overta etter de lokale eidenbommene, rivelsrudene, ellingsene og døsvigene.

Snopedamene forsvant

Uniformeringen av butikkbildet tiltok. Stadig flere tradisjonsrike firmanavn forsvant fra bygatene. Kolonialene heter ikke lenger Engens Delikatesse, Fløen Fetevareforretning eller Gyldenpris Husholdningshandel.

En bransje som ble rammet midt i mangfoldet var bokhandlerne. Floors bokhandel i Olav Kyrres gate, Helene Wilhelmsen i Kaigaten, Giertsen i Småstrandgaten, Madsen i Torggaten, Monsen i Vågsbunnen og Holst på Torgallmenningen. Det ble siste kapittel for de fleste.

Også for «snopeforretningene». Siste generasjon snopedamer red inn i solnedgangen i en eim av syrlig og søtt.

Men så lenge Kina- og Japanhuset ligger der, på Tårnplass, slik morobutikken har gjort i generasjoner, er det håp.

Der blir det aldri kjede-lig.

IKKE KJEDE: Leketøysbutikken og «Dukkeklinikken» Fossmark i Vaskerelven var i mange år et Disneyland for byens unger. Nå er hurtigmatkjeden Deli de Luca på vei inn i lokalet. ARKIVFOTO: ROAR CHRISTIANSEN
IKKE KJEDE: Pølsebodene var stedet man hentet litt ferdigmat på vei hjem etter en lørdagskveld på byen. ARKIVFO: ØRJAN DEISZ
IKKE KJEDE: Hennes & Mauritz-faktoren var lav i konfeksjonsbutikkene i Gågaten i gamle dager. ARKIVFOTO: BT
IKKE KJEDE: Butikken i Muren på Østre Murallmenningen skal være Bergens aller eldste, her skal det ha vært drevet handel i mer enn 400 år. ARKIVFOTO: KNUT STRAND
IKKE KJEDE: Konfektbutikken Alliance i Svinesund ved Nygårdsgaten var Bergens siste gammeldagse snopebutikk. Bildet er fra 1988 og bak disken står Molly Fauskanger. ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL
IKKE KJEDE: Den legendaiske jernvarehandelen N. P. Stender i Småstrandgaten var på folkemunne butikken som hadde alt, bare betjeningen kunne finne det. På et tidspunkt var her 50 ansatte. ARKIVFOTO: ARNE NILSEN