• Dersom politikerne i Bergen tillater et kjøpesenter i Rådhuskvartalet, da har bergenserne fått den byen og de politikerne den fortjener. Himmelropende dumt!

Det sier professor Per Jonas Nordhagen.

Den engasjerte kunsthistorieprofessoren er bare oppgitt over at byens politikere kan få seg til å legge dette historiske kvartalet til salgs. Og dersom det blir gjort om til et kjøpesenter, har han for en gangs skyld problemer med å finne ord som ikke har injurierende kraft:

— Hvis de folkevalgte skulle gå til det fantastiske skritt å selge dette kvartalet og tillate et kjøpesenter der, da har bergenserne fått som fortjent, sier Nordhagen som egentlig ikke vil si noe om denne saken fordi det er for dumt.

Byens maktsenter

Forfatter Gunnar Staalesen er på mange måter Bergen bys store forteller, dramatiseringen av hans trilogi fra det tjuende århundre spilles på DNS og han karakteriserer Rådhuskvartalet som byens hjerte:

— Her var makten i Bergen samlet. Den politiske, juridiske og senere folkevalgte makt var samlet her. Det oser av rik byhistorie og kvartalet må bevares i en stand som minner om fortiden og bevarer kvartalets karakter. Brannmuseet må komme her, samlingen som er i Bergen har nasjonal verdi og må få sin plass. Dessuten ligger det en juridisk og politisk historie i veggene i det gamle Rådhus, i fengselet og Tinghuset. Her går det en linje fra Magnus Lagabøte til Gjest Baardsen og opp til vår tid.

— Hvordan bør debatten om denne saken gå videre?

— Det er bra at vi alt fra første dag av kan lese i BT hvilke hensikter de enkelte budgivere har. Ærlighet fra budgivernes side er et absolutt krav. Så må kommunen komme med skikkelige klausuler og krav til en utbygging av kvartalet. Jeg må si med en gang: kvartalet trenger en fornyet bruk, men et kjøpesenter er det siste vi trenger! sier forfatter Gunnar Staalesen. Han legger til at det hadde vært det beste om alle budgivere med gode ideer samlet seg og samordnet sine planer for å få litt av det beste fra ulike parter til å gå sammen om et felles bud.

— Når vi se hvor vellykket kommunen samarbeidet med private interesser i renoveringen av Kjøttbasaren og Telegrafbygningen, så bør vi ha håp om at dette kan få en lykkelig løsning, sier Staalesen.

Ødelegger handel

Senterleder Geir Kaland i Galleriet kjøpesenter, er ikke glad for enda en ny konkurrent som nabo:

— Hvis planene om et kjøpesenter i Posthuset blir realisert, og vi skal få enda et i Rådhuskvartalet, blir det en overetablering. Vi har nok handlesentre i byen. Galleriet er etablert, så jeg vil ikke snakke for vår del, men jeg tror at slike etableringer vil ødelegge for alle småbutikkene på gateplan. Vi mister mangfoldet og særpreget og de spesielle butikkene som byen skal ha. Dessuten vil vi slåss om samme mengde kunder, sentrumshandelen er et stabilt marked og vi vil bare rive og slite i den samme kundemassen., sier Kaland som ønsker seg et opplevelsessenter i Rådhuskvartalet.

Per Jonas Nordhagen.