— Hoho, er det noen snille miljøvernere her?

Nissen står på Torgallmenningen med ropert og etterlyser miljøbevisste bergensere.

Det er 28. november og «Kjøpefri dag». Men rundt nissen går travle bergensere med hendene fulle av handleposer. Julehandelen er i gang for fullt.

Nissen er i dag Sondre Båtstrand fra Miljøpartiet De Grønne. Sammen med representanter fra Framtiden i våre hender har han møtt opp i Bergens storstue. De ønsker å skape blest om dagen vi blir oppfordret til å la bankkortet ligge igjen hjemme.

Hvordan går dette da?

— Vi gjør i hvert fall vårt for å få folk til å tenke over eget forbruk og konsekvensene av dette, sier Kristine Takvam fra Framtiden i våre hender.

Noen stopper opp og tar imot flygebladene fra aktivistene. Andre fortsetter målrettet mot neste kjøpesenter.

- Bevisstgjør folk

  • Jeg tror nok mange kombinerer lysfest og shopping i dag, sier Trine Knarvik. Hun har tatt turen til sentrum sammen med barna, men shopping blir det ikke i dag.

— Jeg er miljøbevisst, og visste om at det er «Kjøpefri» dag i dag. Men vi hadde uansett ikke planer om å handle denne lørdagen, forteller hun.

Knarvik tror ikke dagen har så mye å si i den store sammenhengen, men hun synes markeringen er positiv, og tror den hjelper til å bevisstgjøre folk.

Alternative julegaver

  • Vi ønsker at folk skal bevege seg vekk fra bruk og kast-mentaliteten. Tenk kvalitet og holdbarhet, og kjøp gjerne brukt, oppfordrer Marianne Fagerheim fra Framtiden i våre hender.

Hun minner om at ikke alt trenger å koste penger. Barnevakt, husvask og lufting av hunden er blant forslagene Framtiden i våre hender presenterer som alternative julegaver.

— Kjøpefesten før jul belaster miljøet gjennom produksjon, transport, forbruk og som avfall, og alt dette er med på å skape global oppvarming og klimaendringer, sier nissen.

— Gi brukt, gi økologisk og gi opplevelser! Da blir nissen glad.

Trenger vi kjøpefrie dager? Si din mening her.

Katarina Lunde