Ved Lagunen var det tung juletrafikk og 20 minutters venting på parkeringsplass. På Åsane Storsenter var det sammenslåings— og shoppefest.

Ikke så rart. Det går mot nye rekorder i de fleste butikker, og ifølge Handelens og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) vil hver nordmann bruke 2860 kroner hver til juleshopping. Det utgjør 6300 kroner pr. husstand.

– Vi har aldri handlet for mer i julen enn det vi kommer til å gjøre i år. Veksten i detaljhandelen kommer til å bli klart høyere enn de fleste har anslått, sier sjeføkonom Lars E. Haartveit i HSH.

Mer penger

Samtidig melder Bankenes Betalingssentral (BBS) at kredittkort og betalingskort er i ferd med å gå aldeles glovarme. BBS venter at nordmenn kommer til å dra kortene sine hele 850 millioner ganger før året er slutt, 90 millioner ganger i desember alene. Kontanter er gått av moten.

Men det var ikke altfor mye førjulshysteri på Åsane Storsenter i går. Mer et jevnt sig av målbevisst handlende. Og ingen åpenbare tegn på at det var verdens kjøpefrie dag.

– Jeg vet at det er kjøpefri dag, og jeg syns det er helt greit, sier Karen Sylta, som jobber ved Til Bords i det som før het Arken. Hun tror ikke hun taper inntekter på at folk oppfordres til å lukke lommeboken denne lørdagen.

– Jeg tror ikke folk er klar over det. De leser vel avisen først når de er kommet hjem, sier Sylta.

Om lag 500 kunder er innom butikken hennes en lørdag på denne tiden av året., og Karen merker at det er gode tider.

– Før måtte gjerne folk tenke seg om og komme tilbake. Nå går de mer rett på og kjøper med en gang. Det er tydelig at det er mer penger blant folk, sier hun.

Nye rekorder

Da Åsane Senter og Arken slo seg sammen til Åsane Storsenter fredag, ble det Norges femte største kjøpesenter med en årsomsetning på 1,5 milliarder kroner.

Også de andre kjøpesentrene i bergensområdet lever godt for tiden. Lagunen melder om økning på 11 prosent så langt i år, og regner med å runde 300 millioner kroner i julehandelen. Galleriet har en økning på rundt ti prosent i år. De gråter heller ikke på Sartor, der de når 230 millioner i julehandelomsetning.

Så akkurat denne lørdagen var det kanskje litt vondt å arrangere kjøpefri dag i Bergen, Norge.

Verdens kjøpefrie dag ble dratt i gang av den kanadiske kunstneren Ted Dave i 1992, som et mottrekk mot den overstrømmende julematerialismen i den vestlige verden. Anti-shoppedagen har siden blitt promovert av aksjonsnettverket Adbusters.

Svært få BT snakket med i går hadde hørt om Dave, Adbusters og kjøpefrie dager.

– Nei, det kjenner jeg ikke til, sier Vidar Øverås, som er på juleshopping i lekebutikken på Åsane Storsenter med sønnen Adrian på to og et halvt år. Adrian prøver blygt å kommunisere med en Squawkers McCaw-papegøye med flotte fjær og fjernkontroll til kroner 698 blank. Men helst vil han ha Elias-båt! Sier han.

– Beklager om jeg trakker på noen. Men det er så travelt fremover, og jeg prøver å gjøre ferdig det meste av handlingen på en helg, sier pappa Vidar.

Yeeehaaaa

I Hordaland kommer vi til å handle for 1,3 milliarder kroner i år. Og omsetningen av vareslag som TV, sport, vin og brennevin og bøker dobler seg i løpet av julemaratonet. Leker er naturlig nok også populært.

Ute på Lagunen ble det tett og trangt utover ettermiddagen. På Toys'R'Us sto en stund de to søstrene Åsne og Mari Olsvik på fem og tre og småkjeklet om nesten alt for naturtro Real Pony til 2999 kroner (fast lavpris kr. 4499). Uten at det hjalp særlig.

Og pappa Espen Olsvik har heller ikke hørt om verdens kjøpefrie dag.

– Men tror du at det har noen effekt?

– Effekt? Nei, ser det slik ut?

FRA DET ENE TIL DEN ANDRE: Pappa Gordon Wright styrer, sønn Thomas Hunstad dirigerer. Stø kurs fra lørdagsmylderet i Lagunen til Toys'R'Us.
Paul S. Amundsen
JULE-SJAINING: Mange muligheter og stint med shoppere på Lagunen i går. Makeupartist Kari Rønning gir Michelle Sæter gratis julerush-oppussing.
Paul S. Amundsen
NESTEN EKTE: Denne var fin! Søstrene Mari og Åsne Olsvik er på juleshopping med mamma og pappa, og prøvekjører en Real Pony med kam og knegg til 2999 kroner.
Paul S. Amundsen
LITT SKUMMELT: Adrian Øverås får nærkontakt med en Squawkers McCaw-papegøye, og pappa Vidar forsikrer at den ikke er farlig. ¿ Greit å gjøre julehandelen unna på en helg, sier Vidar.
Paul S. Amundsen