KRISTINE HOLMELID

KARI PEDERSEN

De private skolene bruker 100.000-vis av kroner for å markedsføre seg. Men det finnes ingen undersøkelser som viser at de er bedre enn den offentlige skolen. I England betyr private skoler rike foreldre og skolepenger på opptil flere hundre tusen kroner i året. I Norge trenger du ikke ha opphav med fet bankbok for å ha råd til et privat, videregående alternativ.

Flere av de private skolene i Bergen tilbyr utdanning som koster mindre per måned enn en halv plass i SFO.

Hva med kvaliteten?

Bergens Tidende har sett på tilbudene til noen av de private alternativene i Bergen. Skolene kjemper en hard kamp om elevene. Gratis pc til alle, fri tilgang på skolebøker og åpen skole på kveldstid og i helgene, er noen av det som skiller de private skolene fra de offentlige.

De private alternativene, eller friskolene som regjeringen kaller dem, reklamerer med gode lærere, tett oppfølging av elevene og er mer fleksible enn de offentlige alternativene.

Men det finnes ingen norsk undersøkelse som vurderer kvaliteten på de ulike tilbudene.

— Sparer ikke penger

— Vi er ikke en skole for eliten. Vi er et pedagogisk alternativ til den offentlige skolen, sier rektor Terje Risa ved Akademiet.

Den private skolen etablerte seg i Bergen i fjor sommer, og har søkt om godkjenning for å starte i syv andre byer. De driver ikke tradisjonell undervisning, men opererer sammen med flere andre private skoler med «kjernetid» med undervisning og «studietid». En fin måte å spare penger på, mener kritikerne, fordi elevene bruker mye tid på å lese på egen hånd.

Rektor avviser at de legger opp skoledagen slik for å drive rimelig.

— Elevene får likevel tett oppfølging. Dette opplegget gir gode resultater, og elevene vi ønsker oss er de motiverte som vil yte litt ekstra, sier Risa.

- Viktig å nå foreldre

Rektoren ved Akademiet har ingen tro på at de mange nye private skolene vil tvinge offentlige skoler til å legge ned, slik noen frykter.

— Slike dramatiske konsekvenser tror jeg ikke ett sekund på, sier Risa, som mener de nye friskolene kan bidra til at de offentlige skjerper seg og at alle elever får et bedre tilbud.

Osterøy vidaregåande skule er blant de offentlige skolene som er på offensiven for å møte konkurransen. I år kan elevene i Hordaland selv velge hvilken skole de vil gå på. Og rektor Trond Eikeland tror løfte om gratis pc på en skole i sentrum vil friste en del.

Osterøy vidaregåande har invitert alle elevene på ungdomsskolen på besøk og hatt møte med foreldrene for å informere om sine tilbud.

— Det er viktig å nå foreldrene. Rundt 90 prosent av avgjørelsene blir tatt i hjemmet, sier Eikeland, som mener skolens fortrinn er at den er liten og alle elevene kjenner hverandre.

Får tur til Spania

Liten og intim er ikke en beskrivelse som passer så godt på skolekjeden John Bauergymnaset. Skandinavias største videregående private skole har ennå ikke fått godkjenning i Bergen, men planlegger oppstart til høsten i seks norske byer.

Skolen reklamerer med gratis studietur til Spania og 5000 kroner i stipend til de 100 første søkerne i hver by, og har fått kritikk for det.

— Politikere enkelte steder har gått langt over streken i kritikken av oss, og driver skremselspropaganda for å beskytte monopolet til de offentlige skolene, sier daglig leder Rune Eikeland hos John Bauer Norge.

Skolen driver etter prinsippet om «problembasert læring», som innebærer mye bruk av prosjektarbeid. Daglig leder Eikeland tror alle elever tjener på etableringen av stadig flere private skoler.

— Alle skolene må skjerpe seg, og alle elever vil få et bedre tilbud, mener Eikeland.

Mens Sonans, Akademiet og John Bauergymnaset er blant de nye skolene som konkurrerer om elever, har Danielsen videregående 73 års erfaring og ventelister. Den kristne skolen, som ligger i Bergen sentrum, er ikke redd for konkurransen.

— Vi er så godt innarbeidet at vi ikke frykter for vår eksistens, sier rektor Lars Johan Danielsen.