Bare å bygge opp igjen de to murene, vil koste 285000 kroner, ifølge historielaget. Penger de fortsatt ikke har. Men ildsjelene i Åsane Historielag har har bestemt seg. Det gamle steinhuset på Eikås skal reddes. Nå selger de andeler i torvhuset.

Kostbar kulturverning

Og pengene strømmer inn til den nye kulturvernkontoen i Åsane, som er opprettet for å klare brasene.

— Jeg er ikke i tvil om at vi klarer det, sier Marianne Herfindal Johannessen.

Allerede har de brukt en liten formue til å fly inn en kar fra Polen, som har foretatt oppmåling og fotogrammetrisk scanning av murene, for i det hele tatt å gjøre en gjenoppbygging mulig.

Kjempedugnad

Historikeren ser fornøyd på murene hun kaller steinkunst og de to kvinnene som demonterer veggene stein for stein. Tørrmurerne Inger Myking og Berit Bruvik er strålende fornøyd med jobben de har fått. De viser hvordan hver stein er omhyggelig lagt, så huset kan stå til evig tid.

Og entreprenøren Vassbakk og Stol har gravd vekk røtter og ryddet området for oss helt gratis. Det ville ellers ha kostet oss en masse penger, sier hun.

For det er et kjempeløft for et historielag, uten spesialkompetanse på alt en husflytting trenger og uten feit lommebok, å klare dette. Men steinmurene, som har kommet til synes for alle som passerer Vågsbotn fra veien, har vist stor interesse og nysgjerrighet.

— Bilistene tuter, vinker og viser tommel opp, det er veldig artig, sier Bruvik.