AUGUST 1957: Grytidlig en morgen stiger Kari Wærness av Hurtigruten i Bergen. Ved hennes side står moren. Hun er blitt med fra Nord-Norge for å se datteren, som den første i familien, bli immatrikulert ved universitetet.

— Det var veldig høytidelig, og vi følte oss enormt privilegerte. Jeg hadde svart drakt og studentlue, og alle tok rektor i hånden, forteller Wærness, som nå er professor emerita i sosiologi ved Universitetet i Bergen (UiB).

Økonomiforræderi

Først etter at Wærness hadde studert et år, åpnet Bergens første studentboliger på Alrek.

  • Der var det helt fantastisk. Vi var 30 jenter og 210 gutter. Det var regler om å ikke fikk ha noen på overnatting, men det brydde vi oss ikke om.

I motsetning til i dag var guttene i stort flertall, og i anvendt matematikk var hun stort sett eneste jente.

  • Men universitetet var så lite på den tiden at nesten alle studentene satt på samme lesesal på Muséplassen. Bortsett fra medisinerne og selvfølgelig NHH.

Økonomistudentene fikk hun streng beskjed om å holde seg unna.

  • De hadde klubb like i nærheten, men å gå der ville være forræderi.

Brente russeluene

På fest på Studentersamfunnet var hun derimot ofte. På den tiden fikk ikke jenter kjøpe halvlitere, bare små ølglass.

På Studentersamfunnet gikk artiumsjentene som nå var i jobb.

  • Jeg husker jeg misunte dem de fine klærne. Sånt hadde jeg ikke råd til. En gang kjøpte jeg en fin flaske Eau de Cologne med en sånn flott duft, men den mistet jeg i gulvet på toalettet til lesesalen. Det var helt forferdelig, sier hun.

I 1958 begynte professor Gunnar Danbolt å studere ved UiB.

  • Det var høytidelig. Man hadde dress, og pikene gikk med hvite kjoler. Og man brukte studentlue med stor dusk. Allerede på slutten av russetiden hadde man en seremoni hvor man brente russeluene og tok luen på seg.

Gjennom hele studenttiden gikk Danbolt med dress eller blazer.

  • Mot slutten av 60-taller orket jeg ikke mer og begynte å gå med genser. Da arbeidet jeg som vikar på en skole, og ble kalt inn til rektor, for så sjuskete kledd kunne jeg ikke gå!

Måtte finne pensum selv

Danbolt bodde hjemme i studietiden.

— Det var ikke vanlig å flytte på hybel på den tiden. Jeg flyttet først hjemmefra da jeg giftet meg, sier han.

Der 60-talls studentene gjerne virker mindre selvstendig bomessig, var de langt friere i studiene. Da Danbolt begynte på kunsthistorie etter noen år på universitetet, fikk han beskjed om å lære seg kunsthistorien fra Mesopotamia og frem til 1940.

  • Man hadde ikke pensum. Vi måtte selv snoke rundt på Universitetsbiblioteket for å finne ut hva som var lurt å lese, sier han.

UiB ble første formelt opprettet i 1946, og de første årene var ikke studietilbudet særlig stort.

Professor emeritus Stein Ugelvik Larsen var med å bygge ut statsvitenskapstudiene i Bergen, men i 1957 måtte han til Oslo for å studere.

  • Jeg bodde på en hybel i Frognerveien, hvor jeg delte kjøkken med en russisk immigrantfamilie og andre. Ålesunderen var lært opp til sparsommelighet, og fyrte kun på rommet når han hadde gjester. - Det ble ganske kaldt om vinteren. Synes du de ferske studentene oppfører seg ok? Bruk gjerne kommentarfeltet!