Mattilsynet er i gang med tidenes største inspeksjon. De neste tre ukene skal hundre restauranter i bergensområdet få besøk.

I går stakk matdetektivene innom seks nye spisesteder i Bergen. Dermed er 23 utesteder foreløpig sjekket.

Rottespor

Et av stedene som fikk stempelet «Ikke tilfredsstillende» var Hot Wok i Vaskerelven. Der ble et lagerrom stengt på grunn av spor etter skadedyr. Restauranten holder åpent som normalt.

— Lageret ligger i bakgården. Mattilsynet likte ikke at kokkene måtte gå utendørs for å hente matvarer derfra. Vi har fått lov til å flytte fryseboksene innendørs, sier Geir Steinar Knutsvik til bt.no.

Han representerer restauranteierne som for tiden er på forretningsreise.

— En oppgradering av lageret var planlagt etter jul, men vi retter oss selvfølgelig etter Mattilsynets pålegg og set-ter i gang med dette tidligere, sier Knutsvik.

Etter at Bergen kommune begynte å grave i Vaskerelven har Hot Wok inngått avtale med et skadedyrsbekjempelsesfirma. Ifølge Knutsvik har de så langt ikke funnet spor av skadedyr.

— De var her i dag også uten å finne nye spor, sier han og viser frem den ferske rapporten

Serveringssted Sted Kommentar
Hot Wok Sartor senter Tilfredsstillende
Peppes Pizza Sartor senter Tilfredsstillende
Alpino Sartor senter Tilfredsstillende
Coop Obs Café Sartor senter Mindre tilfredsstillende, manglende temperaturkontroll, dårlig reinhold
Hot Wok Vaskerelven Ikke tilfredsstillende. Stenging av lagerrom pga spor etter skadedyr, manglende merking av matvarer
Solbrød Spiseri & konditori Oasen senter Mindre tilfredsstillende. Dårlig reinhold og vedlikehold
Møstestedet Erna Sentrum Tilfredsstillende
Fresh &Tasty Flesland Tilfredsstillende
Café Opus Hansatorget Flesland Mindre tilfredsstillende, nedslitt, dårlig skille mellom rent og urent, dårlig temperaturkontroll
OSTELLO Danmarksplass Tilfredsstillende
SVINGEN Laksevåg Tilfredsstillende
DOLLY DIMPLE Åsane Tilfredsstillende
CAFÉ ZEN BAR Sentrum Mindre tilfredsstillende
PINGVINEN Vaskerelven Produksjon utover godkjenning, rot, manglende toalett og garderobe
KLØVER KAFE Strandkaien Tilfredsstillende
Kafe Magdalena Sentrum Tilfredsstillende
Causi Cafe bar Sentrum Tilfredsstillende
Munkestuen Sentrum Tilfredsstillende
Spisekroken Sentrum Tilfredsstillende
Dolly Dimple Bystasjonen Mindre tilfredsstillende. Trangt kjøkken, personalgarderobe
Trailer cafe Nygårdstangen Mindre tilfredsstillende, nedslitt
Yang Tse Kiang, Galleriet Galleriet Tilfredsstillende
Lido Strandkaigaten Tilfredsstillende

Tryglet om nåde

I november i fjor ble fem restauranter i Bergen stengt på dagen etter en inspeksjonsrunde blant 16 spisesteder som Mattilsynet foretok.

— Restaurantbransjen har hard konkurranse, noe som medfører at enkelte begynner å jukse med hygienekravene, sier Fennell.

Døde rotter, dårlig skille mellom rene og skitne soner, ulovlig ombygging og manglende vedlikehold var bare noen av tilstandene som ble avdekket sist.

— Mange ganger har vi blitt tryglet om å la stedet holde åpent. Eierne sier de skal ordne opp senere, uten at det blir noe av.

Derfor mener han det er mest fornuftig å lukke dørene ved avvik, så personalet får rydde opp i fred og ro.

Strengere andre gang

— Hvis stedet stenges for første gang på grunn av dårlig hygiene eller skadedyr får de åpne når de har ryddet, vasket eller tettet, sier Fennell.

Skjer det samme flere ganger kan de få virksomhetskaranterne så de ikke får åpnet på flere uker.

— Så lenge det ikke er direkte helsefare kan det ofte være nok med en mulkt inntil ting er i orden.

Aksjonen som nå er i gang, skal gå uavbrutt hver eneste dag. Besøkene skal være uanmeldte. Ingen kan føle seg trygg, heller ikke den minste lille kafé.

— I Bergen blir vi forsterket med inspektører fra Sogn og Fjordane og hele Hordaland, sier Fennell.

Totalt vil 20 inspektører være på farten, hovedsakelig på kveldstid.

Kjøletemperaturer, alminnelig hygiene, søppelhåndtering og sikring mot skadedyr er forhold man vil være spesielt oppmerksom på.

Hver fjerde undersøkes

Ifølge Paal Fennell finnes det om lag 400 spisesteder i Bergensområdet.

— Hvis vi klarer å sjekke så mye som hvert fjerde sted er det helt formidabelt, sier han.

På dagtid går ofte en inspektør alene til kroer og spisesteder.

— Om kveldene når vi kan oppleve fulle folk går vi flere sammen, sier Fennell.

Han tror oppryddingen vil øke tilliten til byens restauranter.

— Jeg håper gjestene føler seg trygge hele tiden, men nå skal det bli ekstra sikkert, sier han.

PÅL ENGESÆTER