KARI PEDERSENGUNNAR WIEDERSTRØM kari.pedersen@bt.no

Etter nærmere halvannen times debatt vedtok flertallet med 43 mot 24 stemmer å nedlegge de fleste av dagens 48 institusjonskjøkken. Flertallet, som besto av Høyre, Ap, KrF og Venstre, vil i stedet at to store produksjonskjøkken, Gullstøltunet og Kolstihagen, skal koke halvparten av måltidene til byens pleietrengende eldre.

Resten skal kjøpes inn hos eksterne leverandører etter anbud. Men flertallet ønsker samtidig å beholde noen institusjonskjøkken som skal koke etter gamlemåten til hjemmeboende eldre. Men bare de som vil og kan betale det ekstra den ferske maten koster.

Den vedtatte kjøkkenreformen er preget av at de tre byrådspartiene trengte Høyres støtte for å få gjennomført nyordningen. Det gjelder særlig pålegget om å innføre full konkurranse om eldrematen.

Illsinte eldre Mandagens bystyremøte startet med en uvanlig heftig demonstrasjon utenfor bystyresalen.

Gjennom horder av illsinte demonstranter, de fleste eldre, måtte politikerne presse seg frem til inngangsdøren. — Spis han sjøl, spis han sjøl. Fersk mat, fersk mat, ropte demonstrantene taktfast og hyttet etter reformtilhengerne med paraplyene sine.

Byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen ble dunket i hodet med en paraply, andre slått med sammenrullede aviser. Men Torstein Dahle fikk jubelrop og himmelvendte tomler på sin vei inn.

Etterpå presset et femtitalls tilhørere seg inn på det trange publikumsgalleriet oppunder taket bak i bystyresalen. Der, i stadig dårligere og varmere luft, ble eldredemonstrantene sittende i nærmere fire timer før behandlingen av saken endelig startet.

Da var det flere av dem som hadde forlatt galleriet, sultne og slitne etter en lang ettermiddag og kveld i møte med politikerne.

Eldrevennlig Debatten ble en konkurranse i å vise seg eldrevennlig - med ulik innfallsvinkel.

— For meg handler ikke denne reformen om penger, men om hensynet til de eldre, sa Wenche Hjertholm Natland (Ap) i sitt varme forsvar for reformen. Hun la til:

— Det er ikke noe mål å ha flere hender over grytene, men flere hender ved sengene!

I flertallsvedtaket blir det klart slått fast at de nærmere 30 millioner årlig som reformen skal gi i gevinst, skal gå til å øke bemanningen på institusjonene.

— Dette handler om holdninger i behandlingen av eldre, sa reform-motstander Arne Sortevik (Frp).

Sortevik beskyldte flertallspartiene for juks fordi de har bygget flere nye sykehjem uten kjøkken før reformen er vedtatt. Også prøveprosjektet og spørreundersøkelsen som er gjennomført, ble behørig slaktet av Sortevik. Ufyselig, lød hans karakteristikk av flertallsforslaget om valgfrihet for hjemmeboende.

Etter Sorteviks innlegg jublet og klappet tilhørerne på galleriet. Høyres Bjørn-Frode Schjelderup sa seg svært fornøyd med fellesforslaget fordi det, etter hans mening, tar vare på viktige prinsipp for Høyre.

Kjøkken-light Schjelderup karakteriserte det endelige vedtaket som en kjøkkenreform i light-versjon.

Gårsdagens vedtak overlater mye til byrådet. Det er lite sagt om hvilke institusjoner som får beholde sine kjøkken. Vedtaket må også leses som at beboerne på disse sykehjemmene vil få kok/kjøl mat levert utenfra mens kjøkkenet i kjelleren koker til betalingsvillige hjemmeboere.

Les også: - Dette var leit Glad for kjøkkenvedtaket Rykket ut på hastetilsyn

MASSIV MOTSTAND: Ordfører Ingmar Ljones (KrF) kjemper seg vei forbi demonstranter før mandagens bystyremøte. De greide ikke å påvirke ham. (FOTO: EIRIK BREKKE)