— Dette er ikke til å ta feil av. Ingen tvil om at denne kjeven stammer fra et menneske. Dyr har rovdyrtenner og kjever med helt annen struktur, sier Gisle Bang, professor og ekspert på rettsodontologi.

På pulten foran den pensjonerte overlegen på Haukeland universitetssykehus, ligger underkjeven som Sverre Knapstad fant i sin nyplanerte hage for halvannen uke siden. Ved siden av ligger en pinsett og et lite plastglass med jord og sand som er børstet av kjeven.

Bang har svært lang erfaring. Blant annet var han involvert i det svært omfattende arbeidet med å identifisere omkomne etter Scandinavian Star-ulykken. Han har nå fått i oppdrag fra Hordaland politidistrikt å finne flest mulig relevante opplysninger om kjeven.

- Brukte trolig fluor

Bang kan ikke med sikkerhet si noe om kjønn. Derfor har han tatt ut to jeksler og sendt dem til et laboratorium i Oslo. Der skal de undersøke om det er mulig å finne en DNA-profil ut fra innholdet i tannens hulrom.

— Men kjeven er ganske kraftig. Det taler for at det er en mann, sier han.

Mannen, hvis det er en mann, har vært forsiktig med tennene sine. Bang har undersøkt 11 av 16 tenner i underkjeven. De siste fem har falt ut etter døden.

— Han har ingen tannråte eller fyllinger. Det er ikke så uvanlig etter fluorens inntreden. Trolig har han brukt fluor.

— Hva sier det om alderen?

— Alder? Nja, jeg har ikke så lyst til å tippe. Tar jeg feil, så dummer jeg meg ut, sier han og klukker litt.

— Men visdomstennene er der. Da er det ikke noe barn iallfall. Han må være minst 18-20 år.

I jorden i ca. fem år?

Bang plukker ut en tann fra kjeven, holder den opp mot lyset og gransker den. Han har selv utviklet en metode for å beregne hvor gammelt et menneske var da det døde ved å studere kjennetegn ved tannroten: Jo større del av roten som er gjennomskinnelig (transparent), desto eldre var mennesket da det døde.

— Denne roten er ikke gjennomskinnelig, sier han. - Jeg vil tro at denne personen er i slutten av 20-årene, 30 kanskje, sier han og viser også til at det er en del slitasje på seksårsjekslene.

Et av spørsmålene Bang har fått fra politiinspektør Svein Erik Krogvold er hvor gammelt funnet er - hvor lenge levningene har ligget i jorden. Bang har skåret ut en liten del av kjeven og sendt det til analyse i Sverige. Denne analysen vil fortelle omtrent hvor gammel kjeven er. Men litt kan Bang si allerede nå.

— Som du ser så er alt bløtvev borte, sier han og peker på området der det en gang var tannkjøtt. Det tilsier at det ikke er fra et nylig avdødt menneske.

— Konsistensen er fast og underkjeven er ganske mørk. Erfaringen min tilsier at kjeven har ligget i jorden noen år, sier han, uten å ville være spesifikk.

Ut fra Bangs resonnement, mener BTs fotograf at hun har funnet svaret.

— Rundt fem år i jorden. Ikke sant?

— Jo, det kan godt være noe sånt, sier Bang og smiler.

Svaret i tannlegejournal?

— Hvilke alternative teorier har man om hvor dette kommer fra og hvem det er?

— En teori er at det kommer fra en kirkegård. Eller det kan være en som er meldt savnet for lenge siden. Så mange flere muligheter er det ikke, sier han.

Dersom Bangs anslag er korrekte, kan politiet begynne å se etter savnete person i Bergensområdet i aldersgruppen 25 til rundt 30 som har forsvunnet de siste - anslagsvis - ti årene.

Forsvant vedkommende for under ti år siden, finnes det muligens tannlegejournaler som kan identifisere kjevens «eier».

Kommer den fra en kirkegård, vil man aldri finne identiteten.

FEM TIL TI ÅR I JORDEN?: - Som du ser så er alt bløtvev borte, sier professor Gisle Bang og peker på området der det en gang var tannkjøtt. Det tilsier at det ikke er fra et nylig avdødt menneske. - Konsistensen er fast og underkjeven er ganske mørk. Erfaringen min tilsier at kjeven har ligget i jorden noen år.<br/>Foto: MARITA AAREKOL