PÅ PLASS: Her er røykdykkere på vei inn i bygningen.
2211-TIPSER

Nødetatene rykket ut til Tysnes sjukeheim i Uggdal like før klokken 16 i dag. Det var full brann i et av rommene, der det lå en hjelpeløs mann i sengen.

Oppdaget flammer

Mannen kan trolig takke Kjetil Frugård for at han fremdeles er i live. 29-åringen kom kjørende til sjukeheimen for å besøke farmoren sin da han oppdaget flammer i et av vinduene. Frugård løp bort til vinduet og oppdaget en person i sengen.

— Jeg bestemte meg for å løpe rundt i steden for å knuse ruten fordi det ville gå raskere. Det tror jeg var en riktig avgjørelse, sier han.

Etter kort tid var 29-åringen inne på rommet der flammene stod høye. På den korte tiden som var gått siden han oppdaget brannen, hadde den allerede spredt seg.

- Reddet et liv

Røyken gjorde det vanskelig å se. Frugård løftet mannen opp og løp ut.

— Det var en eldre mann som ikke var altfor tung, så jeg bar han i armene mine. Han var krakilsk, men etterhvert gikk det bra med ham, sier Frugård.

Først fikk han båret mannen ut i det nærmeste fellesområdet, men da det begynte å bli røykfyllt der, bar han mannen videre ut i en annen avdeling.

Brannsjef i Tysnes Torfinn Kongsvik fikk melding om brannen gjennom 110-sentralen. Han berømmer innsatsen til Kjetil Frugård som klarte å berge ut beboeren fra det brennende rommet før brannmannskapene kom til stedet.

— Personen på stedet gjorde en kjempeinnsats. Han reddet sannsynligvis et liv, sier Kongsvik.

Møtte farmor

Selv har 29-åringen, som var hjemme på helgevisitt fra bostedet i Stavanger, ikke tenkt så mye på det som skjedde.

— Det viktigste var å få ham ut. Jeg oppdaget jo sannsynligvis brannen før alarmen var gått, så da var jeg den nærmeste, sier han.

Både Frugård og andre som var til stede hhjalp å evakuere beboerne på sjukeheimen over i en annen avdeling. Farmoren fikk han også snakket med.

Etter cirka en halv time senere var brannen meldt slukket.

— Brannmannskaper har vært gjennom bygget og melder om at brannen er slukket. En person blir behandlet for skader på stedet. Det skal være snakk om lettere skoldingskader, sier operasjonsleder Bjarte Rebnor i Hordaland politidistrikt.