— Det gikk veldig fort fra første steg. Jeg så tidlig at vi gikk langt under norsk rekord. Men jeg følte meg bra, så jeg bestemte meg for å prøve, sier Kjersti Tysse Plätzer til bt.no kort tid etter løpet.

Grytidlig torsdag morgen norsk tid gikk kappgjengeren fra Søfteland inn til nytt OL-sølv. I plaskende regnvær gikk 36-åringen inn til norsk rekord på 20 kilometer med tiden 1.27.07.

— Det var et optimalt løp. Det beste jeg har gått noen gang - og når det gjelder som mest i OL. Det kan ikke bli bedre, sier hun.

Les alt om OL her!

— Jeg så på pulsklokken de to første rundene, og så at den lå altfor høyt, men tenkte: «Bare gå!»

Takker for støtten

Kjersti Tysse Plätzer fikk OL-sølv også i Sydney for åtte år siden. Siden den gang har hun vært igjennom en barnefødsel og i fjor fikk hun operert to prolapser i ryggen.

— Det har vært tøft å komme tilbake. Jeg vet at mange har sagt at «Plätzer kan du bare glemme». Jeg er utrolig glad for støtten jeg har fått. Mange har gjort en viktig jobb. De vet hvem de er, sier 36-åringen til bt.no.

Toppidrettssjefen: - Utrolig fortjent

Os-ordføreren: - Skal lage fest for henne

Den russiske gullvinneren var det ikke noe å gjøre med. Verdensmester og verdensrekordholder Olga Kaniskina la feltet bak seg rett etter start og hadde 35 meters forsprang allerede på vei ut fra Fugleredet.

Kjersti la seg foran i hovedfeltet. Der holdt hun seg, mens konkurrentene forsvant en etter en. Mot slutten var det en kamp mellom Tysse Plätzer og spanske Maria Vasco om sølvet. Vasco sprakk, men så kom italienske Elisa Rigaudo kraftig på de siste kilometerne.

— I Sydney var det et helt annet løp. Der gikk jeg og nøt medaljen den siste kilometeren. Her var jeg ikke trygg på medaljen før 50 meter før mål. Jeg visste jo at italieneren kom raskt. Dette var mentalt tøft, særlig de siste seks kilometerne. Jeg føler meg som en vinner, sier hun.

Tysse Plätzer avgjorde sølvkampen i sin favør, og gikk i mål 36 sekunder bak gullvinneren.

— Denne medaljen er mer emosjonell enn den jeg vant i Sydney. Etter åtte år med opp- og nedturer og barnefødsel er dette bare helt fantastisk, sier hun.

Hviterussiske Rita Turava, som lenge lå på sølvplass, fikk problemer og måtte kaste opp flere ganger mot slutten. Dermed falt hun ut av medaljekampen.

Bronsen gikk til italienske Elisa Rigaudo. Tittelforsvarer Athanasia Tsoumeleka ble bare nummer ni.

- Større enn Sydney

Trener og ektemann Stephan Plätzer mener prestasjonen i Beijing overgår sølvet i Sydney.

— Dette er større. Nå har hun to barn, med det arbeidet som følger med, og i tillegg er nivået mye høyere. Hun gikk fantastisk. Helt rått, sier han til bt.no.

— Vinneren kunne vi ikke gjøre noe med. Vi så det i fjor, de går i en helt annen verden. Kjersti måtte satse på egne kerefter og stole på at hun selv kunne avgjøre det, sier Plätzer.

Han får støtte av sportssjef Kjetil Tømmernes i Norges friidrettsforbund.

— Jeg tror ikke folk skjønner hvor stort dette er, sier friidrettssjefen.

Kjersti Tysse Plätzer har tidligere uttalt at hun vurderer å legge opp etter OL.

— Kanskje jeg tar ett år til, men det bestemmer jeg ikke i dag, sier hun.

Hva synes du om prestasjonen? Send din hilsen i kommentarfeltet!

SCANPIX
TYDELIG RØRT: Tysse Plätzer tok til tårene kort tid etter målgang.
SCANPIX