— Uansett hva vi gjør; vi blir rett og slett ikke kvitt dem.

Daglig leder Ingunn B. Hansen ved Bergen Storsenter prater ikke om langfingrete butikktyver eller tilbudsvarer, men om duer. Nebbete, nysgjerrige og sta duer.

Mugne verter

For fem år siden skrev BT om duekrigen på storsenteret. Siden har senterladelsen vært i kontinuerlig basketak med fuglene.

— Vi har vært i kontakt med alt som er av eksperter. Problemet er bare at duer ikke regnes som skadedyr, og da kan vi ikke behandle dem som det heller. Vi har tidligere søkt om fellingstillatelse, uten å få gehør, sukker Hansen.

Da er det bare en ting å gjøre: Å være så kjipe verter som overhodet mulig.

— Vi gjør livet så surt som vi kan for duene. Vi har installert pigger på diverse stenger i taket, hvor duene liker å slappe av. I tillegg har vi satt opp feller og fjernet hekkeplasser like utenfor senteret, sier Hansen.

Litt har det hjulpet. Det er blitt færre fugler på storsenteret.

Bollefest

Men så lenge 1. etasje kryr av bollerester og fastfood-boss, er og blir det et mekka for trippende dueben.

— Ansatte har fått beskjed om ikke å mate fuglene, men enkelte gjester faller fremdeles for fristelsen, forteller Hansen.

— Men litt sjarmerende er det da vel med disse fuglene?

— Utendørs, kanskje. Ikke innendørs.

Duer på restaurant fører med seg en viss smittefare, ifølge veterinærer. Duene kan føre med seg smittestoffer som salmonella og campylobakter, som gir mage- og tarminfeksjoner.

ALLE DUENE: Ikke bare, bare å være kjøpesenterdue på Bergen Storsenter. ARKIVFOTO: ANNE MARGRETHE MARKESTAD