Mens politiet avlyttet samtalen, skal advokaten ha lekket detaljer fra politiavhør til en drapsdømt narkomistenkt.

I mai i fjor stanset svenske tollere en bil med to polske menn. I bagasjen fant de 80 liter GBL. Dette var starten på opprullingen av en omfattende narkosak.

En 37 år gammel entreprenør fra Bergen ble etter kort tid knyttet til narkofunnet. Han ble pågrepet og fengslet.

— Advarte mot avlytting

Mens 37-åringen satt fengslet, skal forsvareren hans ha hatt hyppig kontakt med en annen siktet i saken, en tidligere drapsdømt 32-åring. Politiet ser på ham som svært sentral i Squad22, som etterforskerne mener er en kriminell organisasjon. Denne organisasjonen står bak GBL-importen, mener politiet.

I en rekke telefonsamtaler skal den kjente bergensadvokaten ha diskutert saken med 32-åringen. Blant annet skal han ha advart den narkosiktede om at telefonen hans kunne komme til å bli avlyttet. Han skal også ha fortalt 32-åringen hva flere av de andre siktede i saken har sagt i avhør.

Nå er advokaten siktet for å ha motarbeidet politiets etterforskning, og for brudd på taushetsplikten. Han er ikke lenger forsvarer i saken.

Samtalene mellom advokaten og 32-åringen ble nemlig avlyttet av politiet. Siden etterforskningen av narkosaken startet i mai, har etterforskerne tatt opp et svært høyt antall telefonsamtaler på bånd, og har i flere måneder jobbet på spreng med å gå gjennom materialet.

Politiet har også gjennomført en ransaking hos advokaten, og tatt beslag i blant annet PC-en hans.

Han har bare gjort jobben sin. Det er ikke holdbart at politiet avlytter advokatsamtaler.

Forsvarer John Christian Elden

- Har ikke lekket

Advokaten avviser politiets anklager.

Han mener politiet har brutt loven da de lyttet til samtalene. Siden han representerte et firma den drapsdømte 32-åringen har vært medeier i, var det snakk om klientsamtaler, mener advokaten.

— Politiet har nok også på bånd når jeg sier «dette er en samtale mellom advokat og klient». Jeg ber politiet slå av avlyttingen, sier advokaten.

Han mener at han uansett ikke har lekket opplysninger fra avhør.

— Politiet har glemt å sjekke om det jeg har sagt på bånd stemmer overens med opplysninger som har kommet frem i avhør, sier advokaten.

Hans forsvarer, John Christian Elden, er svært kritisk til politiets fremgangsmåte.

— Min klient er helt klar på at han ikke har brutt noen lovbestemmelse, han har bare gjort jobben sin. Det er ikke holdbart at politiet avlytter advokatsamtaler for deretter å sikte advokaten hvis de er uenige i måten han arbeider på, sier Elden.

Tatoveringer

Bergensadvokaten er ikke den første juristen politiet overhører i samtale med et angivelig medlem av Squad22.

Etterforskerne sitter nemlig også på opptak av samtaler mellom en tidligere advokat og en antatt sentral person i Squad22 - en 34-åring som i sin tid ble dømt i samme drapssak som kameraten.

I disse samtalene skal også telefonavlytting ha vært et tema. Eks-advokaten skal ha advart mot å snakke i telefon. I tillegg skal juristen ha anbefalt å fjerne tatoveringer som symboliserer medlemskap i Squad 22.

Eks-advokaten ble pågrepet av politiet i midten av august, og boligen hans ble ransaket på jakt etter bevis. Også denne juristen er siktet for å ha motarbeidet politiets arbeid, og for å ha kjøpt kokain av den drapsdømte. Han benekter alle anklagene.

Politiadvokat Magne Kvamme Sylta ønsker ikke å kommentere siktelsene mot noen av de to juristene.