Lørdag brant det i leiligheten hennes i Dag Hammarskjölds vei i Fyllingsdalen.

Shilan Shorsh (39) døde i brannen. Hun har i mange år vært kjent som kvinnerettighetsforkjemper, politiker og aktivist.

— Hun vil dypt savnet

Shorsh var blant annet styremedlem i Bergen SV.

— Det var med dyp sorg vi mottok beskjed om at vår gode kamerat og aktive styremedlem Shilan Shorsh omkom i helgen. Hun vil bli dypt savnet, skriver lokallaget i en pressemelding på sine nettsider.

Familien holder minnesamling for henne i ettermiddag.

Politiet har både søndag og mandag avhørt pårørende og vitner.

— Vi etterforsker fortsatt bredt, sier politistasjonssjef Tore Salvesen til BT tirsdag.

Brannen ble oppdaget rett før klokken 19.25 lørdag 18. mai av Shorsh sin nærmeste nabo.

Vel en halvtime senere var brannen slukket.

Ledet gruppe

I 2006 ble Shilan Shorsh tildelt Bergen kommunes likestillingspris. Shorsh ledet Selvstendig demokratisk kurdisk kvinnegruppe.

— Likestillingsprisen går til Shilan Shorsh som har flyktet fra Irak til Norge nettopp på grunn av sitt engasjement for kvinners rettigheter, og som her i Norge har fortsatt dette viktige arbeidet, sa byrådsleder Monica Mæland under prisutdelingen.

- Jeg ble taus

Prisvinneren selv svarte BT slik på hvordan hun reagerte på å få prisen:

— Jeg ble taus, klarte ikke snakke. Vanligvis får jeg juling og ikke ros for mitt arbeid, så det var en stor overraskelse.

Også senere ble hun hedret for arbeidet sitt: I 2009 fikk hun og foreningen hennes Unni og Jon Dørsjøs Minnefonds pris, som blir delt ut av Norsk Kvinners Sanitetsforening.

«Holdt fanget»

Shorsh ble gjentatte ganger truet på livet, og også PST, i tillegg til vanlig politi, har vært innblandet for å analysere trusselnivået.

I 2005 gikk hun blant annet ut i BT og fortalte om kurdiske jenter i Norge ble holdt som fanger i sine egne hjem, og som risikerte å bli tvangsgiftet av foreldrene sine.

I ettertid ble hun truet på livet for meningene sine.

KOM SOM FLYKTNING: Shilan Shorsh kom til Norge som kurdisk flyktning. Hun dannet i Bergen Selvstendig demokratisk kurdisk kvinnegruppe. Hun og gruppen har fått flere priser.
BJØRN ERIK LARSEN
FIKK PRIS: I 2006 delte byrådsleder Monica Mæland ut Bergen kommunes likestillingspris til Shilan Shorsh, leder i selvstendig demokratisk kvinneforening.
HELGE SKODVIN