Se flere bilder i vinduet over!

Reidun Iversen fikk en heidundrende bursdagsfest lørdag, med avtroppendeBergens-ordfører Gunnar Bakke, BT og 26 gjester.

100-åringen har blant annet 17 oldebarn som kom fra fjern ognær for å hedre henne.

Fikk endelig møte ordføreren

Hovedpersonen selv var i strålende humør. Hun skulle møttGunnar Bakke i 2008, men kunne ikke komme. I stedet kom Bakke til henne påLandås Eldresenter lørdag.

For tre år siden var resten av Kanuttene hos ordførerenetter at de hadde fått Kongens fortjenestemedalje i sølv.

Bakke, som var på sitt siste offisielle uteoppdrag før TrudeDrevland overtar kontor og kjede, husker møtet godt.

Det passet bra at dette var mitt siste oppdrag. Du vet atjeg er glad i Kanuttene. Dere har spredt så mye glede. Ordfører Gunnar Bakke

— Jeg har veldig sans fordet de har gjort for å glede andre uten å spørre om noe, sier Bakke til bt.nofør han gikk inn til 100-årsjubilanten og sa:

— Det passet bra at dette var mitt siste oppdrag. Du vet atjeg er glad i Kanuttene. Dere har spredt så mye glede, sa Bakke før hanspurte ydmykt:

— Kan jeg ta en kaffe med deg?

— Ja! utbrøt 100-åringen og så nesten nyforelsket ut.

Byarkivet ville ha alt

Hvis du er under 40 år, husker du kanskje ikke Kanuttene.Det var en gruppe eldre damer som underholdt med sang og musikk overalt påVestlandet fra 1975.

Det begynte med seks damer fra FyllingsdalensHusmororkester som skilte seg ut som egen gruppe og tok navnet Kanuttene.

Med sine karakteristiske hatter og sjal, fremførte de gamlebergenssanger, «husker du»-viser og historier fra gamle dager.

Reidun Iversen spilte gitar.

— Jeg har hørt om Kanuttene i tide og utide, sier datterenRandi Aase Alrek (69).

At 100-åringen fortsatt er kjent og kjær i Bergen, fikk hun merke da morenflyttet på institusjon og hun skulle rydde ut leiligheten.

— Hun hadde masse bilder og ting fra den tiden, ja, nærmest dagbøker. Jeg ringtetil Byarkivet og spurte om de ville ha noe av det. Klart vi vil ha alt om Kanuttene, sa de.

En av draktene til Kanuttene henger også på museet i Gamle Bergen. Draktene er inspirert av hvordan pene bergensfruer gikk kledd på slutten av 1800-tallet.

Ivrig Brann-supporter

Reidun Iversens andre lidenskap er Brann. Hun var ifølgedatteren «i full fyr» da Brann vant serien i 2007, og det vanket selvsagtbilder av Brann-spillere blant gavene.

— Det hender fortsatt at hun ringer sin sønn om resultatenenår kampene går så sent at hun ikke får sett dem, sier Randi Aase Alrek.

Og hvordan er det så å bli 100 år?

— Det er litt tungt, sier Reidun Iversen ærlig, samtidig somhun koste seg i selskap med familie og ordfører.

— Jeg har valgt å besøke 100-åringene. Det er ikke alleordførere som gjør det, men det er veldig kjekt. Jeg spør ofte hva som skaltil. Da svarer de hardt arbeid og livsmot, sier Bakke.

GODE, GAMLE DAGER... Slik så det ut da Reidun Iversen (foran) og de andre Kanuttene opptrådte på Torgdagen i 1977. - Dette bildet har jeg aldri sett før. Gud, det var artig, sier datteren Randi Aase Alrek
JAN M. LILLEBØ (arkiv)
ETTERTRAKTET: Klart vi vil ha alt om Kanuttene, var beskjeden datteren Randi Aase Alrek fikk fra Byarkivet da hun skulle rydde ut morens leilighet.
OLE VALAKER