Svanefamilien i Oselven er lokalkjendiser. Ordfører Terje Søviknes har engasjert seg i familiens ve og vel, og nylig fikk faren — som bare kalles «Havnesjefen» - behandling på dyreklinikk.

Brannvesenet har også hjulpet til, som da «Havnesjefen» fikk en krok gjennom nebbet og da hele familien ble tilgriset av olje.I månedsvis har svanene vært høylytt tilstede i Os havn, derav kallenavnet, forklarte brannsjef i Os Stein Gjøsund til bt.no i august.

Svømmer rundt alene

Mens sjefen over alle sjefer var hos dyrlegen, jaget moren en av parets fem unger. Den stygge svanungen svømmer nå rundt alene i havnebassenget.

— Da faren ble satt ut igjen, hjalp han moren. Ungen har vært alene i en uke. Den ser veldig trist og puslete ut, sier redaktør Jan Petter Svendal i NyttiOs.com.

Det ser veldig trist og puslete ut. Jan Petter Svendal

Eksperten forteller at morens oppførsel er helt normal.

— De forbereder neste hekkeseong. Det er tiden for det nå. Derfor må ungene bort fra reviret. De tar den ene etter den andre, sier ansvarlig for Fuglevakten, Terje Kristiansen, i Norsk Ornitologisk Forening.

Vanligvis begynner hannen

— Det blir ekstra tydelig hos svaner, de ser vi så lett. Men jeg har observert både hanner og hunner jage ungene, selv om det som oftest er hannen som begynner, sier Kristiansen.

Onsdag ettermiddag begynte det å blåse opp i havnen. Mens resten av familien søkte ly, svømte den utstøtte rundt alene.

Kristiansen sier at det samme fenomenet finnes hos kongeørn og vandrefalk - ja, som alle revirhevdende arter.

— De skal beholde sitt eget revir. Før eller siden må ungene vekk, sier han.

Kan overleve

Den gode nyheten for de som måtte synes på synd ungen, er at den har like stor sjanse for å overleve som resten av familien.

— De spiser ålegress, tang og tære. Hvis det fryser til, sliter de. Da flyr de gjerne til Danmark, hvis ikke sulter de i hjel, sier Terje Kristiansen.

Svendal sier at svanene på Os finner mye godt å spise langs kaien.

Svanungen er ikke befruktningsdyktig før om flere år. Den vil flakke rundt og kan forsvinne til helt andre områder. Det er heller ikke slik at ungene kommer tilbake for å hjelpe foreldrene, slik man ser hos enkelte andre fugler.

Tips? Send SMS/MMS til 2211, eller skriv e-post

VIL DU SLÅSS? - Faren er en hissigpropp, men han er en god far. Det de gjør, er for å ta vare på familien, sier Jan Petter Svendal.
JAN PETTER SVENDAL, NYTTIOS.COM
TØFFING: Slik er osingene vant til å se ”Havnesjefen”. Dette bildet er fra i fjor sommer da småbåtene kom inn til havnen. – Da rigget han seg til for å vise hvem som er sjefen, sier Jan Petter Svendal.
JAN PETTER SVENDAL, NYTTIOS.COM
FAMILIETUR: Men en mangler. Resten av ungeflokken kommer til å bli utstøtt en etter en.
JAN PETTER SVENDAL, NYTTIOS.COM