Abid Q. Raja (32), advokat

— Jeg har studert juss og har således cand.jur. graden. I tillegg har jeg mellomfag i kriminologi og mastergrad, MSc, i vitnepsykologi. Jeg tror jeg hadde reist mer til utlandet for å studere. Jeg var et halvt år i Southampton og tok valgfag i menneskerettigheter. Så tok jeg mastergraden i Oxford. Det er faktisk de beste studieminnene jeg har. Jeg vet ikke om jeg hadde valgt bort det jeg har studert, men som advokat kunne jeg tenkt meg mer kunnskap innen psykologi. Fordi jeg også er interessert i politikk, ville jeg gjerne hatt utdanning innenfor feltet internasjonal sammenlignende politikk.

Nadia Hasnaoui (44), programleder i NRK

— Jeg er en halvstudert røver. Jeg startet ved Universitetet i Oslo med vekttall i matematikk, informatikk og statistikk - og jeg hadde ambisjoner om sosialøkonomi. Men samtidig tok jeg danseklasser og fikk jobb som profesjonell danser i Bergen. Siden tok jeg franskkurs og kvalifiserte meg som tolk. Jeg har fulgt hjertet og lært mye av å kvalifisere meg gjennom ulike kurs. Men jeg har alltid følt at jeg har måttet arbeide dobbelt så hardt som andre fordi jeg har manglet formelle kvalifikasjoner. Jeg vet ikke hva jeg ville gjort annerledes fordi erfaringene er fine i den jobben jeg har i dag.

Janne Formoe (28), skuespiller

— Jeg studerte tre år ved teaterhøgskolen fordi jeg ville bli skuespiller. Jeg har drevet med teater siden jeg var ni år og synes det er det artigste i verden. Jeg ville gjort akkurat det samme om igjen. Tenk deg godt om, og gjør det du har lyst til! Ikke gjør det foreldrene dine vil! Og le, selv om det er kjedelig!

Venke Knutson (29), artist

— Jeg har studert musikk, kristendom og pedagogikk. Jeg ville valgt det samme om igjen. Og så ville jeg vært litt mer aktiv på skolen. Ta studiene seriøst, samtidig som du nyter studietiden! Det er fint å få betalt for å studere.

Olaug Nilssen (30), forfatter

— Jeg studerte litteraturvitenskap, nordisk og sosiologi. Jeg har også ett år på Skrivekunstakademiet i Hordaland og et halvt år på folkehøyskole med skrivelinje. Hvis jeg fikk velge om igjen, ville jeg ikke begynt på hovedfag i litteraturvitenskap. Det ble jeg aldri ferdig med. Jeg skulle heller tatt et matematisk fag eller to. Det hadde gjort seg med litt telling og statistikk som motvekt mot all fasitløsheten på historisk-filosofisk og samfunnsvitenskapelig fakultet. Som student visste jeg dessuten ikke hvor vanskeleg det skulle bli å fylle ut selvangivelsen som selvstendig næringsdrivende. Et råd til utdanningssøkere og studenter? Ikke ta for lett på det!

Håkon Haugsbø (34), reporter i NRK Brennpunkt

— Jeg rakk aldri å studere. Det var bare så vidt jeg hadde tid til å fullføre gymnaset. Som 14-åring begynte jeg som frilanser i avisen Firda, og jeg gikk rett fra eksamensfesten etter gymnaset til sommervikariat i NRK Sogn og Fjordane. Etter et par år i NRK tok jeg helgekurs i ex. phil. Jeg hadde nok en idé om at jeg skulle studere et fag eller to. Faren min mente det var galskap ikke å ha høyere utdanning. Men det kokte bort i kålen da jeg fikk fast jobb i NRK etter et par år. Om jeg fikk velge om igjen, ville jeg hoppet av journalistikken etter noen få år i fast arbeid og studert historie, sammenlignende politikk eller språk. Jeg angrer eg på at jeg aldri fikk smake livet som ansvarsløs student. Gode råd til nye studenter? I journalistikken er det nok fortsatt avgjørende å kunne vise til praksis for å få jobb. Jeg vet om folk med eksamenspapir lange som vinternetter, men som ikke har fått jobb av den grunn. Sitt på lesesalen om dagen og på desken om kvelden!

Klaus Joacim Sonstad (38), journalist og programleder i «Showbiz» på NRK1

— Jeg har 60 vekttall med drama og teater mellomfag, litteratur grunnfag, ex.phil. og annet småtteri fra NTNU i Trondheim. Både teater og litteratur interesserer meg, og jeg var aktiv i Studentenes interne teater i studietiden. Hvis jeg skulle velge på ny, hadde jeg gjort det samme. Men jeg angrer litt på at jeg ikke fullførte hovedfag i drama og teater. Årsaken var at jeg begynte å jobbe som frilansjournalist for Adresseavisen og ble bitt av journalistbasillen. Jeg ble fortapt over natten og droppet studiene til fordel for skrivingen. Hvis du blir bitt av noe, slik jeg ble, skal du følge drømmen. Men gjerne i kombinasjon med studier.

FRODE HANSEN