Fotomodell for titusenvis av cruiseturister, lokal Bergens-attraksjon og de ansatte på Bryggens beste venn. For halvannen uke siden måtte Snorre gi tapt etter kort tids sykeleie.

— Han lå bare i sengen sin. Til slutt klarte han ikke å gå. En katt skal ikke ha det slik, han skal være glad og fange mus, sier Hege Johansen, som til daglig jobber på Bryggen.

Allerede i fjor sommer viste Snorre tegn på sykdom. De ansatte på Bryggen spleiset da på en nyreoperasjon til den aldrende katten. Til slutt ble det nettopp nyresykdommen som satte punktum for Snorres regjeringstid på Bryggen.

Gitt opp av familien

— Det er veldig trist og tomt uten han. Jeg tror jeg ser han kommer, men det er ikke han. Jeg tror jeg hører han komme, men så er det bare andre lyder, sier Diny Koster, som har vært en av Snorres matmødre de siste årene.

— Det er utrolig hvor bundet man blir til dyr, selv om man ikke eier dem, legger hun til.

Historien om Snorre starter en gang på 90-tallet, da en familie bak Bryggen var med barn. Det likte ikke Snorre, og begynte å oppføre seg dårlig. Familien måtte gi ham opp. Etter hvert slo han seg ned i Bredsgården, etter hvert kalt «Snorregården». Her hengte de ansatte på Bryggen opp bilder av kattens anatomi, en kosemus og ordnet med en stor, bred seng med saueskinnsfell.— Han hadde det godt her. Han fikk mye mat og mye kos, sier Bryggen-ansatt Bente Irminger.

Hun liker egentlig ikke katter, men falt raskt for Snorres sjarm.

Kunne ikke gå

Hege Johansen ble den som måtte kjøre Snorre til dyrlegen, etter et felles møte på Bryggen blant kattens tilhengere. Da Snorre gikk ut av buret, kunne han ikke gå på bakbeina.

— Dyrlegen sa at det ikke var mer å gjøre. Det er veldig trist, men han har det nok bedre i katteland. Han var blitt en gammel mann, sier hun.

Nå ligger Snorre hjemme i Johansens fryser.

— Målet er å få han gravlagt i et av de grønne områdene på Bryggen. Vi skal finne en plass til han. Det var hans hjem, og det er her han skal bo videre, sier hun.

Mister identitet

Til sommeren ventes over en halv million cruiseturister til Bergen. Men de må forlate Vestlandets hovedstat uten bilder byens trolig mest avfotograferte katt.

— Uten ham mister Bryggen en del av sin identitet. Han er hele Bryggens husdyr, sa Bente Irminger til BT i fjor.

De ansatte i Bredsgården kommer til å savne Snorres store apetitt og lunefulle vesen.

— Han var der alltid. Det blir rart uten han. Men hvem vet, kanskje det kommer en ny katt en gang, sier hun.

Se Snorres liv i bilder i toppen av saken!

Skriv gjerne et minneord om Snorre i kommentarfeltet!

SKJULESTED: Fikk Snorre nok av folk, gjemte han seg oppe i Bredsgården.
MATMOR: Diny Koster var en av mange butikkansatte som daglig fikk besøk av Snorre. – Han møtte meg når jeg kom på jobb og kom ofte tilbake når jeg skulle gå, sier hun.
YNDET MOTIV: Snorre var et populært motiv for hobbyfotografer fra hele verden.