— De sier det er den største brannen siden krigen. Jeg tror ikke helt det har sunket inn hos oss, hvor alvorlig det var. Det er først når jeg går rundt i bygden i dag at jeg skjønner omfanget, sier Kjell Inge Sanden.

I august i fjor deltok han i slukkingsarbeidet da det tok fyr i en trailer i Gudvangatunnelen. Det gjorde også kollegene Asle Figenschau og Bjørn Fodnes fra Lærdal brann og redning.

Søndag måtte de i ilden igjen. Da var arnestedet bare et steinkast fra brannstasjonen.

— Folk som ikke var der, kan ikke forestille seg hvor ille det var. Værforholdene var ekstreme. Gnister fløy flere hundre meter og antente skogen på andre siden av dalen, sier Bjørn Fodnes.

SOLBERG-BESØK: Statsminister Erna Solberg kom til Lærdal mandag morgen, og besøkte blant annet brannmannskapene som deltok i slukningsarbeidet.
SILJE KATRINE ROBINSON
BEFARING: Solberg var blant annet på befaring i de brannherjede områdene i Lærdalsøyri. Arnestedet er bare et steinkast fra brannstasjonen.
SILJE KATRINE ROBINSON

— Alt var et flammehav

Styrken består av 18 frivillige, inkludert fire utrykningsledere og en brannsjef. Halvparten har røykdykkerutdanning.

- Hvordan har det vært å oppleve to så dramatiske hendelser på bare noen måneder?

— Jeg har egentlig ikke tenkt så mye på det. Vi har ikke hatt tid til å reflektere så mye, sier Sanden.

Han slår likevel fast at storbrannen i Lærdalsøyri var helt forskjellig fra brannen i Gudvangatunnelen.

— Tunnelbrannen var spesiell fordi det var så mange folk inne. Det var veldig dramatisk for dem, men ikke så veldig for oss som skulle slukke. Denne brannen var helt annerledes - alt var et flammehav, men sentrum var folketomt, sier Sanden.

— Jeg så at mitt eget hus var truet av brannen. Samtidig var jeg opptatt av å slukke et helt annet sted. Det var en spesiell følelse, sier Fodnes.

Brente hull i slangene

At sentrum ble evakuert raskt, var avgjørende for at ikke flere ble alvorlig skadet, mener Figenschau.

— Hele Øyri ble tømt på et øyeblikk. Det betød at vi ikke trengte søke etter folk, men kunne konsentrere oss om slukkingen. Vi hadde uansett ikke hatt kapasitet til å gjøre begge deler, sier han.

Vinden var uten tvil det største problemet for brannfolkene.

— Store, brennende gjenstander kom flyvende gjennom luften, landet på slangene og brente hull i dem. Dermed mistet vi trykket, sier Figenschau.

— Alt frøs i den iskalde vinden. Klærne var helt harde av is etter at vi hadde stått standby i flere timer og spylt vann. Flere kilometer med slanger har frosset og må tines opp igjen, sier Fodnes.

Alle tre har vært til sjekk på sykehuset etter å ha pustet inn røyk i timevis.

Skryt av statsministeren

Mandag går fikk brannfolkene besøk av statsminister Erna Solberg, som takket dem.

— Det er helt utrolig å høre om hvilken innsats dere har gjort. Tusen takk, sa Solberg.

Sanden håper besøket har gjort statsministeren klar over hvor viktig det er med beredskap i et område med mange tunneler.

— Det er kjekt at hun kommer og får et inntrykk av omfanget. Hun merket seg kanskje at vi sliter med en del gammelt utstyr, sier Sanden, og peker på kollegaens slitte uniformsjakke.

Nå venter en hard økt med å samle sammen alt utstyret og klargjøre det for ny bruk.

— Vi går i gang med en gang. Vi er nødt til å være operative, sier Sanden.

RUINER: Bare trappen står igjen.
SILJE KATRINE ROBINSON

Vil lære av Lærdal

Også en delegasjon på fire brannfolk fra redningstjenesten i Stockholm, besøkte sine kolleger i Lærdal i går.

— Da vi reiste hit, var det fordi vi tenkte at den tette trehusbebyggelsen gjorde brannen helt spesiell. Da vi kom hit, skjønte vi at det var vinden som var katastrofal, og at noe liknende kunne skjedd hvor som helst. Det er veldig lærerikt, sier innsatsleder Torsten Kjell.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) sier til bt.no at beredskapen ser ut til å ha fungert godt under brannen.

— Jeg tror det var viktig at man tidlig identifiserte skadepotensialet da brannen brøt ut. Samtidig er det nok ting vi kan lære av. Det gjelder særlig kommunikasjonen. Det er tydelig hvor sårbare vi er når både strøm- og mobilnettet bryter sammen, sier han.

— Det er sterkt å møte mennesker som har mistet alt de eier. Samtidig er det oppløftende å se hvordan et lite lokalsamfunn kan mobilisere så mye kraft, sier Anundsen.