— Da jeg så det ulykkesstedet, var jeg sikker på at vi måtte hente omkomne ut av bilvraket. Det er uforståelig at fører og passasjer ikke kom alvorlig til skade, sier brigadeleder Arvid Johannessen.

Han og kollegene i brannvesenet er rystet etter trafikkulykken natt til i går. Stadig flere ungdommer bruker lystgass for å presse bilene opp i vanvittige hastigheter. Både politiet og veivesenet advarer sterkt mot den nye trenden.

Høy hastighet

Det var like før midnatt fredag en grå BMW 320i raste gjennom Nygårdstunnelen i retning Møhlenpris. Like før tunnelåpningen skal føreren ha tatt i bruk gassanlegget i bilen.

Fra en beholder i bagasjerommet sprøytet han lystgass rett inn motoren. Konsekvensene ble fatale.

— Bilen hadde så stor fart at den fløy opp på tunnelveggen og skled oppover broen, forteller Johannessen.

— Hvor langt skled den?

— Det må ha vært opp mot 100 meter. Den skled langs betongelementene på broen. Føreren hadde flaks som ikke traff rett i betongen, da hadde bilen vært knust.

Flere vitner har forklart politiet at bilen hadde usedvanlig høy hastighet før den dundret bortover asfalten i et voldsomt gnistregn.

Fører stakk av

Som et mirakel kunne sjåføren krabbe tilsynelatende uskadd ut av bilvraket. Han hadde ingen planer om å forklare seg om verken fart eller gass, så da politiet kom til stedet, var sjåføren forduftet.

— Han skal ha løpt mot Nygårdshøyden. Vi leitet, men fant ham ikke, sier operasjonsleder Asbjørn Andersen ved Hordaland politidistrikt.

Dermed kunne politiet heller ikke sjekke førerens promille. Etterforskerne håper nå at den 19 år gamle jenten som var passasjer, skal kunne fortelle hva som skjedde i Nygårdstunnelen.

— Da vi kom til ulykkesstedet, satt jenten i et busskur. Hun fikk hjelp av ambulansepersonell, sier Johannessen.

19-åringen ble kjørt til Haukeland universitetssykehus med skader i den ene ankelen. Sykehuset betegnet i går tilstanden hennes som stabil.

Fryktet eksplosjon

Brannvesenet ble svært betenkte da de oppdaget den blå gassflasken i bilvraket.

— Vi ante ikke hva dette var for noe, og fryktet at hele greien skulle eksplodere, sier Arvid Johannessen.

Brannvesenet bestemte derfor å stenge Puddefjordsbroen for trafikk. I en halv time fikk ingen biler passere.

— Etter en stund ble vi fortalt hva dette dreide seg om. Da gikk vi bort og skrudde igjen kranen. Den var åpen, sier brigadelederen.

Bilvraket er nå kjørt til Statens vegvesen i Fyllingsdalen for nærmere undersøkelser. Føreren hadde i går ettermiddag ennå ikke meldt seg. Han kan vente seg et oppgjør med rettsvesenet når politiet finner ham.

TANK BAK: Her er forklaringen på at bilen kunne seile 100 meter på taket oppover en bro.<br/>FOTO: KNUT STRAND
FULL GASS: Sjåføren stakk av etter å ha kollidert i Nygårdstunnelen natt til i går. Brannvesenet fryktet at gassanlegget i bilen skulle eksplodere, og stengte Puddefjordsbroen i en halv time.<br/>FOTO: TORSTEIN BRASETH