Ved 21.00-tiden drønnet det første gang ved kaserne øst på marinebasen. Ti minutter senere smalt det igjen. Mellom 15 og 20 personer hørte smellene. Nesten samtlige antok at det dreide seg om skudd avfyrt fra våpen. Mange av dem er yrkesbefal, som er godt kjent med slike lyder.

— Det var et vanvittig smell, sier to av marinegastene ved basen, Kai Skaar (21) og Geir Håvik (19). De to menige befant seg like utenfor kasernen da det siste drønnet gjallet.

I løpet av noen minutter hadde store politistyrker beleiret hele området. Forsvaret la en jernring rundt hele marinebasen.

— Vi hadde leid DVD-filmer som vi skulle kose oss med i løpet av kvelden. Det ble det ikke noe av. Men du kan jo si vi fikk actionkvoten vår oppfylt likevel, forteller ledende mening Skaar.

— Tror dere rett og slett smellene kan være en dårlig spøk fra noen av de menige?

— Nei, det vet jeg ikke. I så fall regner jeg med at de får kjørt seg, sier Haavik.

Fra rom til rom

Det var lenge usikkert om det befant seg personer inne i kasernen. Politiet ventet til over klokken 01.00 før de gikk inn. Strømmen ble koblet av, og brannalarmen utløst. Deretter gikk tungt bevæpnet politi fra rom til rom i den fem etasjer høye bygningen. Uten å se snurten av noe som helst. Like etter klokken 04.00 ble aksjonen avblåst.

Politiets hundepatrulje gjennomsøkte i morgentimene i går kasernen og området utenfor.

— Vi fant overhodet ingenting. Det er helt umulig å si noe om hva som kan ha skjedd, sier politioverbetjent Salvesen ved Laksevåg lensmannskontor til Bergens Tidende.

Politiet har nå begynt avhør av personer som var til stede da det smalt. Ingen har foreløpig kommet med informasjon som bringer etterforskerne noe nærmere et svar på mysteriet.

Ingen overreaksjon

— Overreagerte politiet og baseledelsen?

— Nei, ikke på bakgrunn av de opplysninger som forelå på det tidspunkt da vi rykket ut. Det er ren etterpåklokskap å si at det hele kanskje bare var tull, sier Salvesen.

— Politiet la til grunn at flere personer hørte smellene og at episoden skjedde inne på et område der tilgangen på våpen og ammunisjon er større enn i området utenfor. Det riktig i slike situasjoner er å gå stort ut og heller trekke styrkene tilbake når vi får klarlagt situasjonen, legger politioverbetjenten til.

— Er det ingen som har vært i stand til å si om smellene stammer fra knallskudd eller skarpe skudd?

— Nei, ikke så langt - og hadde det vært snakk om signal- eller lysraketter å ville alle sett det. Det foregikk heller ingen øvelser av noe slag på basen denne lørdagskvelden, sier Salvesen.

Admiral Jan Jæger, sjef ved Haakonsvern, sier han ikke har vært lignende episoder ved marinebasen så lenge han har vært der.

— Dersom dette viser seg å være en spøk av noe slag, kommer de involverte til å få merke det, garanterer han.