— Vi har planer om å øke produksjonen videre her på Minde Sjokoladefabrikk, og vil med tiden trenge flere ansatte. Men den sære norske sjokolade- og sukkervareavgiften vil I stedet kunne gjøre det mer lønnsomt å investere i utlandet, sier Jon Brynildsen. Han kjøpte den lille sjokoladefabrikken på Midtun for snart tre år siden av Rieber & Søn.

I hele denne uken har han og de ansatte invitert politikere fra alle partier for å fortelle dem hvilke alvorlige konsekvenser denne 81 år gamle sære særavgiften kan få.

Til og med finansminister Per-Kristian Foss (H) karakteriserte begrunnelsen for denne avgiften som meningsløs overfor Bergens Tidende for tre år siden. Men den gang satt han i opposisjon og hadde ikke samme bekymring for bortfall av de nesten 900 millioner kronene som avgiften bidrar med i statskassen.

— Avgiftene fører til at prisene på sjokolade blir mellom 15 og 20 prosent dyrere enn konkurrerende vareslag som iskrem og snacks, sier Brynildsen. Han gir avgiften skylden for at forbruket av sjokolade har stått stille de siste ti år, mens forbruket snacks har økt med 50 prosent.

For å illustrere hvor vanvittig avgiften virker i praksis, dro han frem både kjeks og knekkebrød med langt høyere sjokoladeinnhold enn for eksempel Kvikk-lunsjen. Problemet for Freia er at Kvikk-lunsjen er overtrukket med sjokolade mens kjeksen og knekkebrødene har sjokolade inni.

— Vi skjønner at 900 millioner kroner er mye å fjerne fra statsbudsjettet i en engang. Men vi ber om at dere påvirker deres partier til å begynne en nedtrapping eller i det minste å fryse avgiften, uten å prisregulere den. Det ville i hvert fall være et signal, bad Brynhildsen.

Fikk ingen løfter

Høyres medlem i Stortingets finanskomité, Torbjørn Hansen trodde for sin del ikke det var realistisk å få fjernet avgiften før vi får en bredere avgiftsreform.

Den sære inntektsposten på statsbudsjettet har nådd et så betydelig nivå at ingen av representantene fra regjeringspartiene som møtte opp på sjokolade og kaffe hos Minde i går, våget å love noe som helst.

Selv om det var Høyre som i sin tid fikk innført avgiften for 81 år siden, var det likevel en Høyre-mann som ble rost opp i skyene av Jon Brynildsen i går.

Men det var som tidligere eier av Minde Sjokoladefabrikken, at byens ordførerkandidat ble omtalt så rosende at han nærmest rødmet.

— Vi kan takke Herman Friele for at Minde Sjokoladefabrikk er i live og ved god helse i dag. Uten at han som eier hadde satset og spesialisert produktspekteret midt på 80 tallet, ville ikke jeg stått her i dag, sa Brynildsen.

Friele solgte fabrikken til Rieber & Søn, som igjen solgte den videre til Brynildsen-gruppen 1. oktober 2000.

Brynildsen har siden den gang flyttet salg og markedsføring-, samt regnskapsfunksjonene til hovedkontoret for gruppen i Fredrikstad. Det jobber nå rundt 40 ansatte ved sjokoladefabrikken på Minde - likevel produserer man rundt 15 prosent mer sjokolade enn for tre år siden. Målet er å øke produksjonen med ytterligere 40 prosent. Og da vil man trenge flere ansatte på Midtun.

TIL Å LE AV: Begrunnelsen som ble gitt av de borgerlige partier i 1922 for å innføre sjokolade og sukkervareavgiften virker i dag latterlig både på stortingsrepresentant Ingebrigt Sørfonn (KrF) og Høyres ordførerkandidat Herman Friele jr. Men hos Minde sjokoladefabrikk i går fikk de høre hvilke alvorlige konsekvenser den sære avgiften kan få.<p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ