MAJ-BRITT DAHLKNUT STRAND (foto) maj.dahl@bergens-tidende.no

Det var et sjokk for Jan Monrad Tangen (54) å oppdage hvor mye tabu og skam det er forbundet med å få kreft.

— Jeg ble som en spedalsk for familie og venner. Jeg måtte reetablere nesten alle mine forbindelser, forteller han til Bergens Tidende. Nå kjemper han for sitt liv i full offentlighet gjennom eget nettsted på TV 2s hjemmesider.

Spredning Tangen fikk diagnosen magekreft i fjor sommer. Magesekken skulle fjernes 8. august. På operasjonsbordet konstaterte legene at kreften hadde spredt seg til hele bukhulen, og operasjonen ble avbrutt.

I september fikk Tangen vite at han bare hadde kort tid igjen. Det er en skjebne han til enhver tid deler med 30.000 kreftpasienter.

Tangen takket nei til lindrende behandling med cellegift fordi den bryter ned immunforsvaret. I stedet begynte han jakten på alternativ medisin. Da fikk han enda et sjokk.

Ulovlig pasient - Etter kvakksalverloven risikerer alternative behandlere tre måneders fengsel hvis de tilbyr behandling for sykdom. Legene har monopol, men alternativ behandling er i ferd med å klatre oppover ryggen på dem, mener Tangen.

I samarbeid med TV 2 har han utviklet et nettsted om sitt liv med kreft. Hver dag legger han ut en filmsnutt om seg selv. Nettstedet har også fagartikler fra skolemedisinere og alternative behandlere, tips til kosthold samt jus og økonomi.

Ekspertpanel Tangen har alliert seg med et fagpanel av leger, psykolog, jurist, prest, kjemiker og en eventyrer. Fagartikler og tips legges ut uten -sensur-. Så blir det opp til folk og ekspertpanelet å diskutere.

— At artiklene legges ut på denne måten vil legge press på alternative behandlere til å dokumentere det de driver med, mener Tangen.

I dag er han symptomfri, men han tør ikke slippe gleden løs ennå.

— Jeg vet ikke om det ligger noen tøffe motbakker foran meg, sier han nøkternt.

Du kan lese mer om Tangen og ulike behandlingsmetoder på: www.tv2.no/kreft

Jan Monrad Tangen er overbevist om at endret kosthold, en daglig neve med vitaminer, healing og magnetterapi har forlenget livet hans. På nettet bidrar han med tips, fagartikler og debatt med eksperter.