— Jeg vil stå til ansvar for det jeg har gjort og ta min straff. Nå håper jeg at jeg får en dom som kan åpne for fremtiden istedenfor å lukke den, sier Pettersen.

Den tiltalte 42-åringen møtte i retten sammen med sin forsvarer Tor Erling Staff. Han var fremdeles preget av den vel fire måneder lange sultestreiken., men samtidig i bedre form enn på lenge fordi han har tatt til seg næring de siste tre ukene.

— Jeg hadde ikke klart denne saken hvis jeg ikke hadde begynt å spise igjen, sier Pettersen.

Bundet til sengen

Han har nektet å ta til seg næring siden jul for å sette søkelyset på manglende behandling og oppfølging av psykisk syke. Selv mener han at de fleste punktene han er tiltalt for skyldes psykiske problemer som han ikke har fått tilstrekkelig hjelp til å takle. Store deler av forklaringen hans i går handlet også om paranoia, selvmordstanker og kampen for å bli sett av behandlingsapparatet.

— Jeg er fryktelig sliten. Livet mitt har havarert. Det har sittet en Halvar nr. to på skulderen min og fortalt meg at tingene ikke er slik jeg tror og at noe er imot meg. Slik har det egentlig vært hele tiden, sier han.

Ifølge tiltalen skal 42-åringen ha slått og sparket sin tidligere samboer flere ganger. Han skal også ha bundet henne fast til sengen og klippet håret hennes. I tillegg er Pettersen tiltalt for å ha satt fyr på en båt, ødelagt bildekk og brutt seg inn på en hytte. Dommer Arne Langeland valgte å lukke retten da samboeren forklarte seg.

Skriker om hjelp

42-åringen erkjenner straffskyld både for mishandlingen og skadeverket, men mener at han på noen av tidspunktene var psykotisk og dermed ikke strafferettslig tilregnelig.

— Denne mannen føler på seg når han kommer til å gjøre noe farlig. Han vet når han er i psykosens grenseland, og da skriker han om hjelp. Spørsmålet er hvordan samfunnet svarer på dette, sier forsvarer Tor Erling Staff.

Statsadvokat Jarl Golten Smørdal signaliserte at han ønsket en forvaringsdom eller eventuelt tvungen psykisk helsevern.

— Det er ikke tilstrekkelig å gi fengsel alene, sier han.

Forsvarer Tor Erling Staff er sterkt imot at Halvar Pettersen dømmes til forvaring.

— En slik reaksjon vil være stigmatiserende og frata han verdighet. Min klient trenger de faste rammer som en fengselsstraff kan gi, sier Staff.

Saken mot Halvar Pettersen fortsetter i Bergen tingrett frem til onsdag.