En nymalt dør, et sjørøverflagg på taket og lys i vinduene vitner om at det er liv i de ellers så forfalne spøkelseshusene i Jonsvollskvartalet. For tre og en halv måned siden tok okkupanter seg inn i husene. Nå pusser de opp rom for rom i huset de har gjort til sitt eget.

— Dette er ingen lek. Det er her vi bor, sier Magnus Helgesen i Boligaksjonen.

Huseier Ole Jan Strønen anmeldte nylig okkupantene til politiet, men politiet foretar seg foreløpig ingenting.

Kyniske spekulanter

— Jeg er veldig spent på om vi blir kastet ut. Vi vet at det vi gjør er ulovlig, men det er ikke urimelig å oppholde seg på annen manns eiendom, mener Helgesen.

— Vi adopterer tomme hus fordi vi er husløse som trenger et sted å bo. Husokkupasjon er en aktiv politisk handling for å bedre et system som er råttent, sier Helgesen.

Han langer ut mot eiendomsbaroner og huseiere i byen som han mener kynisk spekulerer i å la hus forfalle for så å bygge dyre luksusleiligheter.

En bugnende skohylle ved inngangsdøren vitner om at det er mange mennesker som bor i det okkuperte huset. Helgesen vil ikke gi noe konkret tall av frykt for å provosere huseieren enda mer.

Vann fra naboer

— Det er alltid noen som trenger husrom. Vi er som en stor familie som møtes med sporadiske mellomrom.

Han viser Bergens Tidende rundt, rom for rom. Det er kaldt og rått. Vinduer står på vidt gap og sender kalde gufs inn i de spartansk innredete rommene.

— Hysj, det sover folk her, sier han og peker på madrasser på gulvene.

Verktøy og bygningsartikler ligger slengt rundt. På et slitt flislagt bad står vaskebøtter med vann.

— Vannet er koblet fra, men vi henter vann i en spring i nabolaget. Det er naboer som støtter oss, forklarer Helgesen.

Kritiserer okkupantene

Huseier Ole Jan Strønen har ikke noe ønske om å samarbeide med okkupantene.

— Man kan ikke forsvare at folk tar seg inn i hus på denne måten. Jeg synes det er urimelig og ubehagelig. De må respektere lover og regler i samfunnet, hvis ikke får de ta konsekvensene, sier Strønen.

Han har kontor over gaten for Jonsvollskvartalet og er fullt klar over problemet med utbredt forfall og forslumming.

— Jeg skjems over hvordan det ser ut, men det har vært en kronglete vei frem.

Han forklarer manglende fremgang i restaureringen med at kinoen takket nei til å leie lokaler i Jonsvollskvartalet og generelt vanskelige konjunkturer.

— Det ville være plankekjøring å sette opp nye boliger på tomten. Jeg ønsker næringsvirksomhet på gateplan, men det gjenstår å få denne biten på plass. Det kommer før eller siden, sier Strønen.

- Strønen gir blaffen

Fargehandelen Grønner AS på Nøstet feirer hundreårs jubileum i år og er nærmeste nabo til de tomme husene i Jonsvollsgaten.

— Vi som driver næring her, synes det er forferdelig trist at det ikke blir gjort noe i Jonsvollskvartalet. Vi er flaue overfor både kunder og turister som ferdes i området, sier Otto Grønner, fjerde generasjons fargehandler i butikken.

— Det hadde ikke kostet så mye å skifte noen vinduer, koste vekk boss og smøre maling på murene. Det virker som om Strønen gir blaffen, sier Grønner. Han etterlyser mer kommunalt press for å få til en utvikling.

Utålmodige

Byråd Nils Arild Johnsen venter på en plan fra Strønen over hva kvartalet skal brukes til.

— Vi er utålmodige på beboernes og turistenes vegne. Hadde det vært vårt hus ville vi gjort noe med det., sier byråd Johnsen.

Han har en visjon om at Nøstet skal bli en ny portal fra turist- og kulturbyen Bergen.

Både naboer og næringsdrivende lurer på om ikke politikerne kan gripe inn.

Monica Mæland, leder av komité for miljø- og byutvikling, har lenge vært bekymret over forfallet, men ser ikke hvordan politikerne kan gripe inn overfor en privat huseier.

— Vi har få virkemidler i denne saken.

TRIVES GODT: Etter over tre måneder og stor dugnadsinnsats i de okkuperte husene i Jonsvollskvartalet, trives Magnus Helgesen og flere andre husløse godt. - Men det er ikke akkurat Studentsamskipnadens standard her, smiler han.<p/>FOTO: ØRJAN DEISZ