Natt til 4. januar i år braket Kai Albert Foss (31) og den drapstiltalte 30-åringen sammen i et basketak utenfor 30-åringens bolig i Fjell.

Begge ble truffet av den samme kniven. Foss døde av knivstikk i magen.

Mens politiet mener det er sannsynlig at 30-åringen fra Sotra stakk seg selv, skal advokat Randulf Schumann Hansen i dag hevde det stikk motsatte i Nordhordland tingrett.

- Dette er kanskje en av de mer klare nødverge-sakene, og det sentrale spørsmålet er hvem som stakk først, sier forsvareren til 30-åringen.

Rettssaken etter drapet vil vare til og med torsdag.

Fotballspill

Nødverge blir det sentrale temaet i rettssaken. Normal­straffen for drap er vanligvis 12 års fengsel, etter straffeskjerpelser i 2010.

Straffeloven sier derimot at «ingen kan straffes for Handling, som han har foretaget i Nødverge».

- Jeg mener det er sterke holdepunkter for at det politiet hevder, ikke stemmer. Det handler om tekniske funn på fornærmede, altså blod, sier Hansen.

Om kvelden 3. januar, samlet 30-åringen flere av sine venner. Først skulle gjengen se Manchester City møte Liverpool på TV. Så skulle kvelden fortsette med fotballspillet Fifa.

Utover kvelden røk verten og Foss uklar. Begge var ruset på amfetamin og metamfetamin. Foss dro fra huset i sinne.

Gjemte kniv i linningen

Den drapssiktede mannen har forklart at han ringte til Foss senere. Da, har 30-åringen hevdet, truet Foss ham på livet. «Jeg skal drepe deg! Jeg kommer!», skal Foss ha sagt til 30-åringen.

Det finnes ingen andre vitner til at Foss skal ha sagt dette.

Deretter gikk 30-åringen og hentet en kjøkkenkniv som han gjemte i bukselinningen, ifølge en kjennelse fra Gulating lagmannsrett. Kniven skulle han bruke til å forsvare seg med, har han forklart.

30-åringen vurderte å låse seg inne i leiligheten, men kom til at samboeren til Foss kunne komme til å låse opp døren. I stedet gikk han ut og møtte på Foss.

- Det var speilglatt utenfor boligen. Min klient skled på glatten og gled inn i avdøde. Der ble han stukket først. Han fikk dødsangst og stakk tilbake. Han beklager på det sterkeste at det endte med at Foss døde, har 30-åringens tidligere advokat, Marius Wesenberg, sagt til BT tidligere.

Politiet fikk melding om knivslagsmålet klokken 02.42.

Faren skal vitne

Frem til nå har verken rettsvesenet eller påtalemyndigheten sett på nødverge som særlig sentralt.

- Vi mener nødverge­bestemmelsen ikke er aktuell i denne saken. Han hadde en skade da politi og ambulanse kom frem til åstedet. Men det endrer ikke vårt syn på at drapet ikke skjedde i nødverge, sa førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nilsen tidligere i august. Stolt-Nilsen er aktor i saken.

Også Nordhordland tingrett har i fengslingskjennelser vært skeptiske til at det skal være nødverge.

Oppunder 13 personer skal vitne i rettssaken, blant annet de som var til stede på festen 3. januar. Også faren til den tiltalte 30-åringen skal vitne om sønnen.