— Vi vil gjøre noe med de grunnleggende årsakene til fattigdommen i verden, sier Tale T. Hungnes og Jostein H. Kobbeltvedt i samtale med Bergens Tidende.

De er rystet over all urettferdigheten. Fattige land må stadig betale dyrt for lån fra den rike del av verden, men får mindre og mindre for råvarene sine. Skal det bli varig fred i urolige deler av verden, må strukturelle løsninger finnes.

Changemaker feirer 10-årsjubileum i sommer og valgene finner sted på sommerens viktige samling 4. august. Tale T. Hungnes har vært med lenge og sitter i dag som nestleder i organisasjonen. Både politisk og i organisasjonslivet har hun engasjert seg svært aktivt i mange år. Hun og Jostein H. Kobbeltvedt er innstilt av valgkomiteen til ledervervene.

Til roten av problemene

De to har engasjert seg i Changemaker fordi Kirkens Nødhjelp går til roten av problemene i kombinasjon av kristen tro og solidaritetsarbeid. De tror det er viktig for Kirkens Nødhjelp å ha en radikal ungdomsbevegelse. Den har vært nyskapende og gjort KN til en bedre organisasjon.

— Dere er unge og vil forandre verden. Er det mulig?

— Klart det går an, men det krever hardt arbeid over lang tid. Kvinner fikk stemmerett for 100 år siden. Det kom ikke tilfeldig, men var jobbet frem over lang tid. Noen må sette ting på dagsordenen, påpeker Tale T. Hungnes.

De siste ti år har norske og internasjonale organisasjoner presset Verdensbanken og G 8-landene til å sette u-landenes gjeld på dagsordenen. 24 millioner underskrifter sier noe om engasjementet. Skrikende urettferdig blir det når rike land for hver krone de gir tar tretten tilbake til nedbetaling av gjeld. Er det rett at et lutfattig land skal betale gjeld når det strever med å gi sitt eget folk utdanning? spør de to. Her er ikke snakk om å være snill og slette gjeld. Spørsmålet er mer hva som er rettferdig.

Tror på små skritt

— Vi unge tror det er mulig å få til endringer. Den troen må vi ta vare på og skape resultater, sier Tale T. Hungnes og Jostein H. Kobbeltvedt.

De tror på små skritt frem mot større endringer.

I fremtiden vil de ha økonomiske system som gir alle frihet til utvikling. I dag er denne friheten begrenset til de rikeste.

Tale T. Hungnes har studert drama og teaterkommunikasjon i Oslo de siste år. Der blir hun værende og gir hun seg nå i kast med statsvitenskap eller samfunnsgeografi. Jostein T. Kobbeltvedt har studert sosialantropologi og sammenliknende politikk i Bergen. Til høsten reiser han til Oslo for å gi seg i kast med samfunnsøkonomi.

— Hva gir det å være med i Changemaker?

— Det gir mening å skape og forme samfunnet vi lever i. Likegyldighet er umulig. Vi vil bidra og endre noe aktivt. Selvsagt er det arbeid og slit, men vi ser at det nytter og lærer mye, sier Tale T. Hungnes og Jostein H. Kobbeltvedt.

LEDERKANDIDATER: Tale T. Hungnes og Jostein H. Kobbeltvedt opplever det meningsfullt å jobbe for en bedre verden.
FOTO: TERESE BORGE