• Vi føler oss lurt, sier Kristoffer Greve Iversen og Marius Høvik ved elektrofaglinjen på Fyllingsdalen videregående. Fra neste år kan linjen bli lagt ned til fordel for musikk, dans og drama.

Fyllingsdalen videregående har hatt elektrofaglinje i 25 år. Nå kan det være slutt. De tre elektroklassene og plate/sveis er foreslått nedlagt fra høsten av, og elevene fortviler.

— Da vi søkte på elektrolinjen her, var det ingen som sa til oss at den var vurdert nedlagt, sier Marius Høvik (17) og Kristoffer Greve Iversen (17).

De stiller som et minimumskrav at dem som er begynt på grunnkurs ved skolen i år, får fullføre studiene sine ved Fyllingsdalen videregående.

Dramaelever i kø

— Det er fylket som foreslår nedleggingen, og vi må bare forholde oss til det, sier rektor ved Fyllingsdalen videregående, Per Morten Nordbotn.

Han opplyser at skolen har flere søkere til musikk, dans og drama enn til mekaniske fag. Derfor ønsker han å satse mer på de førstnevnte fagene.

— Vårt problem er at vi ikke får utvide lokalene våre, og vi har ikke plass til alle linjene, forteller Per Morten Nordbotn.

— Men hvorfor må elektrolinjen legges ned når alle klassene er fulle?

— Vi har seksti elever som står på venteliste for å komme inn på danse- og dramalinjen. I fjor var det åtti. Vi får plass til flere elever i en danseklasse enn for eksempel elektro og plate/sveis, og har enkelte år hatt problemer med å fylle opp klassene i mekaniske fag, forteller Nordbotn og legger til:

Her må vi huske på at vi ikke bare legger ned linjer. Vi bygger også opp.

Lokale firma interessert

17-åringene på elektrolinjen mener det er et tilbakesteg for Fyllingsdalen som bydel om de mister elektrotilbudet. De fleste elevene bor i nærheten av skolen, og ønsker å fortsette der.

— Vi trives godt både med lærere og medelever. Det føles rart at vi skal bli nedprioritert for dans og drama, sier Marius.

Alternativet for ham, Kristoffer og de 40 andre elevene på elektro blir å begynne på Årstad videregående eller i sentrum.

— Når linjer legges ned, sier det seg selv at ikke alle som er begynt på elektrofaget kommer inn videre. Det er ikke plass. Og karakterkravet vil også bli høyere, forteller Kristoffer.

Lærer Per A. Wold er også oppgitt.

— Vi har holdt på her siden 1980. Litt av en 25-årsgave. Elektroklassene er fulle, og det er søkere nok, sukker han.

Elektrofirmaene i Fyllingsdalen bruker også lærlinger fra den lokale skolen.

«Går til arbeidsledighet»

Inntaksleder ved utdanningsavdelingen i Hordaland fylkeskommune, Nils Skavhellen, bekrefter at elektrofaget generelt skal bygges ned.

— Vi kan jo ikke utdanne elevene til arbeidsledighet, sier Skavhellen.

Et av problemene i mekaniske fag er å finne nok lærlingplasser til elevene. Istedenfor praksis må det opprettes VK2-klasser på skolene, der elevene får teori istedenfor praksis.

— Men hva gjøres for å finne flere lærlingplasser?

— Det er fagopplæringskontorets oppgave, det kan vi ikke ta i fylkeskommunen, sier Skavhellen.