Bare tre uker gammel ble May-Kristine forsøkt drept av sin egen far da han kjørte på barnevognen hun lå i utenfor familiens hjem i Olsvikåsen. Hennes mor, Hanne Kristine Olsen (29), som trillet barnevognen, ble drept. Hanne Kristines tante klarte så vidt å berge livet ved å kaste seg til siden.

Tiltalt for overlagt drap

May Kristines far, en 41 år gammel palestiner, er tiltalt for overlagt drap på sin samboer, og overlagt drapsforsøk på sin datter og samboerens tante. Påtalemyndigheten mener at 41-åringen planla å drepe de tre før han satte seg i bilen og kjørte mot dem. Drapet og drapsforsøkene rystet hele Norge da bildene av May-Kristines bulkede barnevogn gikk landet rundt.

Sjokkerte måtte familien til Hanne Kristine Olsen konstatere at barneloven automatisk gir den drapstiltalte faren foreldreansvaret for babyen. Siden Hanne Kristine og 41-åringen var samboere, var det Hanne Kristine som hadde foreldreansvaret alene. Da hun ble drept, gikk foreldreansvaret automatisk over til mannen som drepte henne.

41-åringen, som sitter i varetekt, krever å få beholde foreldreansvaret for May-Kristine, til tross for at han er tiltalt for overlagt drapsforsøk på datteren.

Morfaren går til sak

Nå har May-Kristines morfar, Reidar Olsen, gått til sak for å få foreldreansvaret for barnebarnet.

— Det strider mot den alminnelige rettsfølelsen at en person som har forsøkt å drepe sitt biologiske barn skal få foreldreansvaret fordi han har drept barnets mor. Reidar Olsen vil ha foreldreansvaret for May-Kristine, men han vil at den daglige omsorgen skal utøves av en fosterfamilie. Olsen vil også gå til sak for å sikre at barnefaren ikke får samvær med May-Kristine. Han har i tillegg bedt meg arbeide for å få til en endring i Barneloven, slik at lovteksten endres i tilfeller som dette, sier advokat Roar Vegsund, som representerer Reidar Olsen i barnefordelingssaken.

Saken vil bli berammet etter straffesaken mot faren, som trolig vil begynne i januar neste år.

Årsaken til at Reidar Olsen ønsker at den daglige omsorgen for May-Kristine skal ivaretas av et forsterket fosterhjem er skadene hun ble påført da hun ble kastet ut av barnevognen. May-Kristine har siden hun ble skrevet ut av sykehuset bodd i et beredskapshjem i Bergens-distriktet med spesielt kvalifiserte fosterforeldre.

Alltid i godt humør

Hennes mors familie besøker henne ofte, og har god kontakt med den lille jenten.

— Det går overraskende bra med henne. Hun synger stadig vekk og er alltid i veldig godt humør, forteller morfar Reidar Olsen til Bergens Tidende.

Legene kan foreløpig ikke svare på hvilke varige men den snart ett år gamle jenten vil kunne få. Familien gleder seg derfor stort over ethvert tegn på bedring.

— Vi har også lagt merke til at hun beveger seg mye mer stødig enn tidligere, forteller Olsen.

— Familien til Hanne Kristine Olsen er svært fornøyd med den omsorgen babyen får i beredskapshjemmet, og mener mye av fremgangen hun har hatt i det siste kan tilskrives den oppfølgingen hun får der, sier advokat Vegsund.

Bildene av May-Kristine som BT viser i dag er tatt nylig av hennes morfar, Reidar Olsen.

Bistandsadvokat Knut Harald Braathen vil på vegne av May-Kristine kreve opptil en halv million kroner i oppreisning når saken mot hennes far kommer opp. Dersom han får medhold, vil dette være en av norgeshistoriens største oppreisningsbeløp.

BLE FORSØKT DREPT: May-Kristine Olsen (fyller ett år i juli) ble forsøkt drept av sin far. Nå prøver hennes morfar å få endret Barneloven, slik at han får foreldreansvaret.
Foto: Privat