• Det blir en annerledes, multietnisk demonstrasjon, lover Shilan Shorsh. Mandag er hun med i en storstilt aksjon for å hindre nedleggingen av BIKS og omleggingen av morsmålsundervisningen.

Mandag klokken 15 blir det liv og røre på Torgallmenningen, det skal fellesaksjonen «Nei til nedleggelse av språk og kultur» sørge for. Den engasjerte gjengen har to ting på hjertet: De protesterer mot at byrådet har vedtatt nedlegging av BIKS (Bergen Internasjonale Kultursenter), og at morsmålsundervisningen omlegges.

I løpet av våren skal BIKS ut fra Eldoradogården, etter å ha vært der i ti år.

— Over åtti internasjonale kulturorganisasjoner mister sine lokaler når vi blir flyttet til Ungdomshuset 1880, sier Shilan Shorsh. Ungdomshuset 1880 er også skeptisk til sammenslåingen, og hevder at lokalene bak politistasjonen alt er fullsatt med aktiviteter for ungdom.

— Vår brukergruppe spenner fra barn til eldre. De føler trygghet ved å ha et eget felleslokale her, sier Shorsh.

Byrådet har også vedtatt å legge ned administrasjonen for morsmålsundervisning for fremmedspråklige, som har eksistert i 15 år. Lærerne skal flyttes til de enkelte skolene, og ikke lenger gi elevene ukentlig undervisning. Den skal heller samles i større bolker.

— Det vil blant annet føre til at tusen elever ikke får morsmålsundervisning frem til sommeren, mener On Elpeleg.

Arrangementskomiteen oppfordrer alle som støtter dem til å ta på sine tradisjonelle klær og bli med på aksjonen, som vil bli et multietnisk karneval. Før aksjonistene går fra Torgallmenningen til Rådhuset, blir det kulturelle innslag.

— Det blir magedans, afrikanske trommer og salsa, lover Shorsh.

Nestleder i Felles Innvandrerråd, Michael Malaker Rana, er glad for at mange organisasjoner og partier allerede har sagt ja til å delta i aksjonen.

— Vi er kritiske til at det siste vedtaket om BIKS ble gjort uten at brukergruppen ble informert. Men jeg vil også understreke at vi ønsker å samarbeide med kommunen, sier han.

— Bergen som en internasjonal kulturby bær være stolt over å ha flerkulturelle institusjoner. Disse bør styrkes, og ikke nedlegges, mener de tre.

KLARE TIL KAMP: «Nei til nedleggelse av språk og kultur», heter det i parolen til fellesaksjonen som skal finne sted på Torgallmenningen mandag. Shilan Shorsh og Michael Malaker Rana (bak) håper mange stiller. Michael Deonarine-Isiguzo hjelper til med å lage bannerne. <br/>Foto: GIDSKE STARK