Celine Johannesen, Henny Skaaland og Caroline Nesse (alle 15) mistet sin gode skoleklassekamerat Thomas, også han 15, av kreft i sommer. I morgen inviterer de til storkonsert på Florvåg for å hedre kameratens minne og samle inn penger til kreftsaken.

Opptatt av saken

— Tommy var opptatt av kreftsaken. Han hadde alltid lyst til å gjøre noe for Kreftforeningen, siden de gjorde så mye for ham mens han var syk. Han snakket ofte om at vi kunne lage et arrangement eller sette i gang en innsamlingsaksjon til støtte for foreningen, men det rakk vi aldri, forklarer Henny Skaala.

En ekte venn

Det er bakgrunnen for at de tre skolevenninnene nå har satt seg fore å sette hans opprinnelige planer ut i livet, melder Askøyværingen.

— Ideen dukket opp da Celine og jeg satt på en disse like etter at han var død, og tenkte over hva vi kunne gjøre for å ære og minnes ham på en fin måte. Han var en ekte venn, og vi ville finne på noe som var helt spesielt og i hans ånd, sier Henny Skaaland.

Travle tider

— Tanken om en innsamlingsaksjon kombinert med en konsert ble klekket ut der og da. Fordi vi visste at Thomas mer enn noe annet var opptatt av å gjøre noe for at andre skulle slippe å gjennomgå det samme som han gjorde, sier Celine Johannesen.

Jentene visste umiddelbart at de hadde funnet den rette ideen, men de visste knapt hvor mye arbeid de hadde tatt på seg. De har stort sett organisert alt selv, ned til de minste detaljer. Det har vært travle tider ut over hele høsten, særlig de siste par ukene. Men nå er alt klappet og klart for den store begivenheten.

Standup og diskotek

Det blir et stort arrangement med flere lokale askøyband, blant annet Complete, Power Drain og Funny Pingvins, og programmet inneholder også opptreden av og en dansegruppe. Deretter blir det diskotek.

— Og helt slutt skal alle vi roe ned og la alle tenne lys for dem de har mistet, sier Caroline Nesse.

— Vi tror det blir en fin kveld i Huset på Florvåg fredag, og vi håper at mange mennesker vil komme, sier hun.

— Hvor mange da?

— Kanskje 200? Da ville vi blitt kjempefornøyde.

Hvor mange penger som kan komme inn, har ikke jentene våget å tippe på.

— Vi håper bare det blir mye, sier Caroline, og de andre jentene nikker.

Imponert

Kontaktperson Geir Vangsnes i Kreftforeningen, region vest, er svært imponert over jentenes initiativ.

— Det er en stor jobb de har gjort. De er flotte jenter og de har planlagt og organisert alt selv, ned til minste detalj. Det står det respekt av, sier han.

Han synes det er gledelig å se så mye engasjement og innsatsvilje hos så unge mennesker.

Angår mange unge

— Kreftsaken angår mange, også mange ungdommer. Derfor er det så flott at helt unge mennesker engasjerer seg, sier Vangsnes.

Ungdom på Askøy har en tradisjon for å bidra i kreftsaken gjennom at russen på Askøy i en årrekke har deltatt i den årlige bøsseaksjonen "Krafttak mot kreft".

— Men det er helt spesielt at tre unge jenter alene drar lasset på den måten som her blir gjort, sier Vangsnes.