— Kjeksene fra Compact har et høyt innhold av kalorier og proteiner. Det er mat som er lett å transportere, og passer perfekt i situasjoner som den vi har i Burma nå, sier Mikael Bjerrum, direktør for Verdens matvareprograms (WFP) nordiske kontor.

Katastrofen etter syklonens herjinger sør i Burma lørdag øker stadig i omfang. En lokal militær talsmann, Tin Win, sa i går til det franske nyhetsbyrået AFP at det er 80.000 døde bare i Labutta-området, sørvest i Irrawaddy-deltaet. Dette er det området som er hardest rammet.

630.000 i akutt matmangel

— Våre folk er nå i gang med å vurdere katastrofens omfang. Deres første estimat er at det er et akutt behov for å skaffe mat til 630.000 overlevende, sier Mikael Bjerrum i WFP.

Deres første fly til Burma tok av fra Italia onsdag og landet i Yangon (Rangoon) i går formiddag. Det hadde med 25 tonn mat. Senere torsdag fikk WFP inn tre fly. Ett kom fra Sharjah i de Forente Arabiske Emiratene, mens to fly fraktet inn 25 tonn høyenergikjeks fra WFPs lagre i Dhaka, Bangladesh.

Dette er kjeks av typen B5, Emergency Compact food, produsert av Compact AS på Søfteland.

Mer underveis

— Det er hyggelig å høre at kjeks fra oss allerede er kommet inn i Burma. I forbindelse med syklonen i Bangladesh på slutten av fjoråret leverte vi mye nødproviant dit, og noe av det var ment for å bygge opp beredskapslagre. Det er nok den kjeksen som nå er sendt til Burma, sier direktør Arne N. Andreassen i Compact.

Han sier at bedriften de siste par dagene har hatt stor pågang fra hjelpeorganisasjoner som vil bestille nødproviant til Burma.

— To forsendelser er allerede underveis fra vårt lager i Hørning i Danmark. Den første går til den nederlandske Leger Uten Grenser, og blir sendt med fly fra Amsterdam lørdag. To ekspresstrailere er på vei til Paris for å bli flydd ut av en fransk organisasjon tidlig søndag morgen, sier Andreassen.

Militærregimet ga etter

Det var etter internasjonalt press den burmesiske militærjuntaen i går lot FN sende inn fly med nødhjelp til syklonofrene. USA fikk derimot nei, mens for eksempel Redd Barna fortsatt venter på tillatelse.

Store forsyninger står på vent i Thailand og flere andre land. Både fra USA og andre land kommer mat og utstyr, men forsyningene må holdes tilbake på grensen inntil juntaen gir sin tillatelse. Men fra India kom det inn to lasteskip og to militærfly onsdag.

Den sørasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN har oppfordret verdenssamfunnet til fortsatt å sende hjelp gjennom Thailand til Burma.

— Vi håper å få tillatelse før det er for sent, sa lederen i organisasjonen, Surin Pitsuwan, torsdag.

Ifølge Pitsuwan bruker juntaen lang tid på å plukke ut noen få organisasjoner som får lov til å reise inn i Burma.

Enormt behov

— Vi har folk i Bangkok som venter på å komme inn, og vi har rundt 500 lokalt ansatte på stedet, sier Søren Pedersen, nødhjelpskoordinator i Redd Barna.

Henrik Glette, informasjonssjef i Leger Uten Grenser, understreker overfor NTB at det er et enormt behov for nødhjelp i Burma akkurat nå.

— Hjelpen som er på plass er ikke tilstrekkelig, ettersom det medisinske behovet var stort allerede før syklonen rammet Burma, sier han.

Pedersen beskriver situasjonen som prekær, og han er bekymret fordi 40 prosent av dem som er rammet er barn.

Svært kritisk tid

— Dette er en svært kritisk tid. Det er om å gjøre å nå de hjemløse med mat og rent drikkevann så fort vi kan. I denne fasen er også kjeks det mest effektive, fordi vi da kan redde flest mulig, sier Mikael Bjerrum i WFP.

De fire første flyene de fikk inn i går landet i Yangon. Men han sier de har bedt om å få bruke en militær flybase nær Labutta, for slik sett å få hjelpen raskere ut. Men foreløpig har ikke juntaen gitt tillatelse til det.

Arne N. Andreassen i Compact sier at en representant for Søfteland-bedriften i går ankom Yangon. Han skal i samarbeid med hjelpeorganisasjonene som er inne i landet kartlegge hvilket behov det er, og i hvilken grad bedriften kan hjelpe til med leveranser.

Vitamintilskudd til barn

— Vi har mange kontakter i landet fra før. Blant annet er vi i gang med et ernæringsprosjekt i Burma sammen med Unicef. I løpet av 18 måneder skal 20.000 barn prøve ut et nytt tilskuddsprodukt med vitaminer og mineraler for å se om det kan få slutt på anemien disse barna har slitt med i mange år, sier Andreassen.

Les flere nyheter fra Os og Fusa på våre lokalsider

TODAGERSRASJON: Høyenergikjeksen som lages av Compact er stappfull av kalorier og proteiner, og disse skal nå redde liv i Burma. Hver av pakkene direktør Arne N. Andreassen holder i venstrehånden gir næring nok til en voksen person i to dager. ARKIVFOTO: ARNE NILSEN
Bergens Tidende