Med tanke på rustfaren er det merkelig nok jernbryllup det heter når man, som Lars (96) og Signe (95) Berge, har vært gift i 70 år.

— Det er vel vi som ruster da, sier jernbrudgommen.

Han traff sin Signe den gangen det å gå på strøket betydde å spasere fra Telegrafen og opp til Vaskerelven. Venner presenterte den 17 år gamle Lars for Signe, slank som et siv og i frisørlære. Da var det gjort.

Ventetiden før de kunne kalles mann og kone ble imidlertid kongelig lang. Ni år gikk før det ble stelt i stand til bryllup i Haldorsens selskapslokaler i Småstrandgaten. Da hadde paret en leilighet på hånd og lønninger til å leve av. Frem til dess ble de unge holdt under oppsikt av den eldre garde. Det skulle leves dydig.

— Sånn var det før, sier Signe Berge.

Kranglet på ordentlig vis

Vel gift gikk herr og fru Berge travle tider i møte. Lars som var begynt sin karriere som bankbud, avanserte i Bergen Privatbank. De første årene var også Signe yrkesaktiv. Da barna kom - to jenter og en gutt - ble hun hjemmeværende.

— Det er mamsen som får ta æren for oppdragelsen, sier Lars Berge.

Oppskriften på et langt liv har ett av barnebarna oppsummert ved en tidligere anledning.

— Gått mye, rodd mye, ikke røykt.

Kan oppskriften på et langt ekteskap oppsummeres like kjekt og kortfattet?

— Jeg har hatt en medgjørlig kone, og hun har hatt en medgjørlig mann, sier Lars Berge, og blir premiert med en liten latter fra sin kone.

— Det har litt å si at vi har holdt oss i orden. Vi har brukt både legeme og sjel, legger Signe Berge til.

— Har dere aldri kranglet?

— Kranglet har vi gjort, men på ordentlig vis, svarer fruen.

— Jeg tror vi har lov til å si at vi har hatt et godt ekteskap. Vi kan ikke være hverandre foruten, legger hun til.

Holder banken utenfor

Men for halvannet år siden måtte de være hverandre foruten likevel. Signe Berge skrantet og kom på Domkirkehjemmet. Flittig besøkt av sin mann, men det samme er det jo ikke.

For to måneder siden flyttet også Lars Berge til Domkirkehjemmet. Først kamperte ekteparet i hver sin etasje. Nå bor de sammen igjen, vakkert installert på rom 461.

— Jeg må ha ham med, smiler Signe Berge.

70 år som ektefolk kvalifiserer til litt ekteskapelig rådgivning. Men Lars Berge er uvillig der, noen fasit på hvordan kjærligheten holdes ved like har han ikke.

— Det må være opp til de enkelte.

Et svar en bankmann verdig? spør vi, som godt kunne tenkt oss en løsning med to streker under.

— Her må vi til og med holde banken utenfor, slår han fast med glimt i øyet.