KAREN R. TJERNSHAUGEN

Det milde, fuktige klimaet i Bergen og den sure myrjorden er som skapt for at disse alperosene skal trives her. Så det er ikke for ingenting at Bergen har utropt seg selv til Norges rhododendron-hovedstad.

Bergen har egen rhododendronfestival, og Norges rhododendronforening holder selvsagt til her. I Byparken ligger landets eneste «rhododendrarium» med 87 ulike arter. Her vokser eksemplarer i sjeldne farger som guloransje, blekgul og fersken i tillegg til de mer tradisjonelle i alle sjatteringer av lilla og rosa. Arboretet på Milde har likevel den største samlingen med rundt 800 ulike arter.

Blomsterdetektiv

Rhododendronen blomstrer fra januar til slutten av juli, men slutten av mai og begynnelsen av juli er høysesong i Bergen.

— Blomstringen har vært litt tidligere enn normalt i år, men vi er fortsatt midt i sesongen. Akkurat nå er det de svære, gamle sortene med lilla blomstrer som dominerer, sier botaniker Per M. Jørgensen ved Universitetet i Bergen, han er en av Norges fremste rhododendron-eksperter.

Den mest vanlige arten med hvite blomster - «Cunninghams white» - er allerede avblomstret.

De aller fleste plantene som vokser i bybildet i Bergen er krysninger mellom ulike arter.

— Rhododendronen er veldig spennende, fordi den har et fantastisk mangfold. Å kartlegge plantenes evolusjon og biologi er rene detektivhistorien, og det appellerer til oss forskere. Dessuten er de ganske pene, sier Jørgensen.

Over 100 år gamle

Opprinnelig kommer rhododendronen som nå vokser over hele byen fra fjellområder på 3500 til 4000 meters høyde i Himalaya. De første rhododendronbuskene kom til Bergen rundt 1850. De ble brakt hit av rike kjøpmenn og skipsredere, gjerne fra England og Skottland. Rhododendron ble raskt en moteplante og statussymbol i fasjonable strøk av byen.

— Den første offisielle importerte jeg har funnet ble registrert i 1870. Men i Kalfaret vokser det den dag i dag eksemplarer som må være eldre enn dette, forteller Per M. Jørgensen.

Liker knallfarger

Også på Nygårdshøyden vokser eldgamle planter. Studentene Camilla Bødker, Pia Ramsli og Trine von Erpecom setter stor pris på de fine rhododendronbuskene.

— Arboretet på Milde er nydelig. Men det er en del flotte rhododendron her ved Universitetet også, synes Camilla Bødker.

— Jeg liker best rhododendron med mest mulig knallfarger. Rosa og oransje er fint, synes Trine von Erpecom.

— Blomstene med forskjellige fargekombinasjoner er nydelig. Denne her for eksempel ser nesten ikke ut som en rhododendron, men mer som en lilje eller orkidé, sier Camilla Bødker og peker på den høye busken utenfor HF-bygningen. Den bugner over av hvite blomster med rosa innslag.

MANGFOLDIG: Ikke lilje, ikke orkidé, men en vakker variant av rhododendron-planten. «Rhododendron» kommer av et gresk ord som betyr «rosetre». På norsk kalles den ofte «alperose».<p/>FOTO: ARNE NILSEN
OLDINGER: På Nygårdshøyden finnes en av byens største og eldste rhododendron-samlinger. Buskene kan bli over 100 år gamle. Disse står i Langes gate.<p/>FOTO: ARNE NILSEN
BYPARKEN: Sofus Madsens sprøytegutt trives godt blant Byparkens rhododendron.<p/> FOTO: ARNE NILSEN
HØYSESONG: Mellom Smålungeren og biblioteket vokser rhododendronen i kraftige klynger. Nå er det de klassiske plantene med lilla blomster som dominerer.<p/>FOTO: ARNE NILSEN
BLOMSTERBARN: Studentene Camilla Bødker, Pia Ramsli og Trine von Erpecom setter stor pris på de fine rhododendronbuskene på Nygårdshøyden.<p/>FOTO: ARNE NILSEN